Родителите на деца записани във 2., 3. и 4. клас

...
Родителите на деца записани във 2., 3. и 4. клас
Коментари Харесай

След репортаж по БНТ: Отпадат удостоверенията за отпускане на помощи за ученици

Родителите на деца записани във 2., 3. и 4. клас могат да подават заявление за еднократна помощ без уверение от учебното заведение. Това излиза наяве седмица, откакто в ви показахме, че шефове на учебни заведения отхвърлят да издават бележки преди 15 септември и на процедура родители не могат да аплайват за помощта.

Антоанета Петрова от Варна е майка на второкласник и осмокласник. Още при записването на по-голямото дете от учебното заведение й дали записка, с която може да подаде заявление за еднократна помощ. За по-малкото дете обаче не й издали уверение.

" В системата детето се води възпитаник през 2022-2023 година, а по закон би трябвало да се води, че е записано за 2023-2024 година, което ще бъде отразено след 15 септември ", сподели Антоанета.

Тя още не е подала заявки за еднократната помощ за двете си деца. А поддръжката ще й е по-необходима преди начало на образователната година.

" Всички деца са задължени да носят униформи, което е много огромно перо от бюджета, нали с изключение на всичко друго ", добави тя.

Министерствата на обществената политика и образованието са разискали казуса и са намерили решение.

" За учениците от втори, трети и четвърти клас няма такова условие за показване на бележки. Искам да подчертая, че те не отпадат за учениците от първи и осми клас ", изясни заместник-министърът на труда и обществената политика Мая Василева.

Новината зарадва Антоанета.

" Остава за нас единствено да отидем до обществените. Нямало значение кое тъкмо обществено ще посетим. Може да сме на отмора и да не е по региона на местоживеене ", сподели тя.

Изплащането на първата част от помощта ще стартира след приемането на бюджета за тази година. Втората част фамилиите ще получат при започване на втория образователен период. До края на идната година се чака да бъде приключена и новата система за всеобхватно следене на приходите. След построяването й ще бъде допустимо хората с пенсии под линията на беднотия да получават добавка от общественото подкрепяне.

" За нас е значимо екипът на министър Василев да успее с построяването на тази система, която система, когато генерира такива обхватни данни за всички приходи на хората в България. Това да може да осведоми и да ни помогне ние да бъдем целенасочени в подпомагането на нашата система за обществено подкрепяне ", сподели Иванка Шалапатова, министър на труда и обществената политика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР