Родители на деца с увреждания - в готовност за протест.

...
Родители на деца с увреждания - в готовност за протест.
Коментари Харесай

Родители на деца с увреждания настояват за промяна на месечната помощ, плашат с протести

Родители на деца с увреждания - в подготвеност за митинг. Причината - месечната помощ за развъждането им не е увеличавана от години. Ръст не е очакван и в проектобюджета за тази година.

Йоанна Лечева е майка на три деца, две от които с ТЕЛК. Казва, че сумата, която страната отпуска, не стига. Често се постанова доплащане за прегледи, медикаменти, проучвания и медицински консумативи.

„ Слава богу, ние сме двама работещи родители, които съумяваме да си позволим лечението, само че сумата не е задоволителна. Месечно отвън поетите от здравна каса додаваме сред 400 и 600 лв. “, споделя Йоана пред БТВ.

Месечната поддръжка зависи от степента на увреждане - стартира от 350 лв.. При ТЕЛК  сред 70 и 90% - тя е 450, а при над 90 - 930 лева Ако детето употребява персонален помощник обаче, от нея се удържат до 380.

Сумите не са променяни от 2017 година В момента приблизително 26 000 деца ги получават всеки месец.

„ Когато тази сума беше отпусната, услугите психолог, логопед, рехабилитатор, и всички останали, бяха на доста по-ниски цени. Сега един психолог стартират 80 лева нагоре. Аз моля за повече услуги, които да бъдат в действителност безвъзмездни или задоволително налични за опциите на всички фамилии “, сподели Веска Събева, асоциация на родителите на деца с епилепсия.

От финансовото министерство обявиха - за преразглеждане на сумите самодейността би трябвало да е на общественото министерство. От където коментираха  - поради обстановката, при която бюджетът се изготвя - тази година нарастване не се планува. Но казусът ще бъде прегледан от работна група.

„ Целта е да бъде направен разбор на адекватността и въздействието на този тип помощи и да бъде открито законодателно решение, което да разреши в бъдеще те да се дефинират, респективно усилват автоматизирано на правилото на помощите, които са обвързани с линията на беднотия. “

Родителите към този момент са изпратили настояванията си към институциите. Ако не бъдат поканени на среща -  са подготвени на митинг. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР