Родители на деца с онкохематологични заболявания ще протестират пред Здравното

...
Родители на деца с онкохематологични заболявания ще протестират пред Здравното
Коментари Харесай

Родители на деца, болни от рак, ще протестират пред Здравното министерство

Родители на деца с онкохематологични болести ще стачкуват пред Здравното министерство през днешния ден, съобщи БГНЕС.
От Сдружението на децата с онкохематологични болести упорстват да се улесни процедурата, по която се получава позволение за финансиране на медикаменти, неразрешени за приложимост у нас от Комисията за лекуване на деца към Здравната каса. Искането се насочва към Министерството на здравеопазването. Целта на митинга е да бъде реализирано трайно решение за обезпечаването на медикаменти за разнообразни болести – рак на кръвта, левкимии, лимфоми и тумори. Проблемът е от 10 години, когато за първи път няколко медикаменти от позитивния лекарствен лист отпадат от листата, и стартират да липсват редовно от България. През 2015 година Фондът за лекуване на деца стартира да заплаща част от медикаментите.
Причината за митинга е прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца към Комисията за лекуване на деца към Националната здравно-осигурителна каса. В момента, в който Фондът е закрит, се оказва, че процедурата по доставката на медикаментите е усложнена, и че броят на нужните документи е повишен. Затова в четвъртък родителите ще упорстват да бъде съкратена процедурата по разпределяне на средства за медикаменти на децата им. Друго тяхно искане е да се сътвори запас в лечебните заведения на нужните медикаменти, с цел да може при нови болни деца, лекарството да е налично, а не занапред да се чака.
След провеждането на няколко работни срещи, от октомври 2018 година до през днешния ден със зам.-министър Начева, е стихотворец съответен ангажимент за смяна в регламента за процедурата за разпределяне на главните медикаменти, който да влезе в действие неотложно от 1 май 2019 година До този миг обаче нищо не се е трансформирало, безапелационни са от Сдружението на деца с онкохематологични болести.
Средно в България сред 150 и 200 деца на година се разболяват от разнообразни онкохематологични болести.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР