Родиха се по-малко бебета в болница Шейново, с около 80

...
Родиха се по-малко бебета в болница Шейново, с около 80
Коментари Харесай

Всяко второ българско бебе се ражда с операция


Родиха се по-малко бебета в болница " Шейново ", с към 80 бебета по-малко, в сравнение с миналата година. Това сподели изпълнителният шеф на Втора АГ болница доктор Румен Велев в студиото на Българска национална телевизия. Нямаме публична статистика за цялата страна, само че евентуално ще е по-малка раждаемостта, в сравнение с за 2017 година, добави той. Д-р Велев съобщи и че оперативните раждания са към този момент съвсем 50% от ражданията у нас и разяснява, че това не е единствено проблем на България, само че и на целия свят.

Една от аргументите за ниската раждаемост - по-малък е процентът на родените през 90-те години девойки, когато е имало отново рецесия, а в този момент би трябвало да стават родители, тъй че е обикновено да чакаме спад в раждаемостта, изясни шефът на " Шейново ".

Има наклонност и на късното раждане - на 32 години, което се усилва главно в София, сподели още доктор Велев. Но има и различен проблем - раждане в тийнейджърска възраст. Има основани планове и стратегии за отсрочване на доста ранните раждания, те не са трагични - 3000 раждания под 18 година в България се случват в границите на години и се случват в избрани етноси, разяснява той. 

Процентът на оперативните раждания нарастват - това се дължи и на късно раждане, и на стерилитет, както и нахлуване на нови технологии за проучване на плода също води до това, сподели доктор Велев.

Почти 50% са оперативните раждания у нас, в Турция също е по този начин, в Китай - 48%, Бразилия дори са 60%, т.е. не е единствено наш проблем, а и международен, бе безапелационен шефът на Втора АГ болница.

Той изясни, че при Цезаровото сечение съществува повече опасности, сочат последни проучвания.

Два пъти по-често се срещат затруднения и опасности както за майката, по този начин и за бебето, разясни доктор Велев и добави, че има изследвания, които демонстрират, че тези деца са застрашени от алергични реакции и диабет, даже има подозрения за по-сериозни заболявани. Това е по този начин, тъй като не се раждат през родовия канал, където се съдържат лактобацили, доста значими за имунитета на бебето.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР