Роден на 19 март 1946 г. в София Завършил е

...
Роден на 19 март 1946 г. в София Завършил е
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков: Безпътицата върна НДСВ на политическата сцена в България



Роден на 19 март 1946 година в София
Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски ”.
Специализира във Виенския университет и в хамбургския институт “Макс Планк ”
Професор по комерсиално право и учител в СУ
Председател на 39-ото Народно събрание (2001-2005). Депутат в 39-ото и 40-ото Народно събрание
Член на Национална движение „Симеон Втори"
Носител на медал “Стара планина ”
Премиер в първото служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев през 2017 година. За политиката у нас, за възраждането на Национална движение „Симеон Втори", с професор Герджиков беседва кореспондент на Struma.com.

1. Проф. Герджиков, Вие сте врял и кипял в политиката, някогашен министър ръководител в служебния кабинет на президента Радев 2017 година, преди този момент ръководител на Народно събрание, ще избегна шаблонния въпрос, който в последно време ви задават всеобщо публицистите, за какво се връщате в политиката. Иска ми се да Ви попитам по какъв начин ще сглобите мозайката в Народното събрание, поради влизането на повече партии, тъй като неоспорим факт е, че Национална движение „Симеон Втори" ще влезе в Народното събрание .

В персонален проект до неотдавна не можеше да ми пристигна на мозъка да се връщам в политиката. Предполагам, че и на множеството сътрудници от Национална движение „Симеон Втори". Но към този момент две години страната ни се върти в обаян кръг. През няколко месеца нови и нови избори. Служебни държавни управления... Докога? Тази обърканост предизвика мисълта, че Национална движение „Симеон Втори" би могла да помогне да се излезе от този обаян кръг. Все отново допреди 13 години ние бяхме решителен фактор в политическата система на страната ни. По наше време България изглеждаше по-различно.
Национална движение „Симеон Втори" е една фантазия, която хората бяха позабравили, след 13 години неявяване на Национална движение „Симеон Втори" от политиката, както казахте, България изпадна в обърканост, политическия безпорядък и раздор в обществото. В този комплициран политически дискомфорт, по какъв начин ще мотивирате хората да гласоподават за Национална движение „Симеон Втори"?

Искаме просто да им напомним няколко обстоятелството, които са елементарно проверими. Участвахме в ръководството два цялостни мандата, от 2001 до 2009 година, през което време България стана пълновръстен член на Европейския съюз и на НАТО. Никой безпристрастен не може да отхвърли, че главната заслуга за това е на Национална движение „Симеон Втори". По наше време, по данни на Transparensy International, България е с най-нисък коефициент на корупция в годините след 1989 година. През този интервал данните за икономическото развиване на страната ни са най-хубави за последните към този момент 33 години. Бизнесът се усещаше удобно.
Не, че сме били безгрешни, само че като цяло бяхме доста сполучливи.
Разбрах, че ще бъдете лидер на листа, от кой МИР ще се явите?
- Най-вероятно ще бъда лидер на листата в 25 МИР, където бях и през 2001 и 2005 година.

Почеркът, с който Национална движение „Симеон Втори" се обявява в политиката е влизането в Европейски Съюз и НАТО. Какви цели си слага царската партия оттук насетне?


- Нищо изключително по-различно оттогава. Бихме работили в сходна посока - България да влезе в Еврозоната и в Шенген, както и да създадем оптимално удобни условия за развиване на бизнеса, тъй като стопанската система е в основата на просперитета на всяка нация. Затова е належащо понижаване на бюрокрацията, която спъва развиването ни.
Първата асоциация, която човек прави с партия Национална движение „Симеон Втори" са специалисти, с капацитет и престиж. Няма да измените на тази линия, нали?
-Ни минимум. Това беше нашата мощ преди, по този начин ще бъде и в този момент.

Как самоопределяте Национална движение „Симеон Втори" по спектъра ляво - дясно?


-Нашата ориентировка постоянно е била център-дясно. Това, съгласно нас, е належащо за развиването на България – нито извънредно дясно, нито очебийно ляво.

Човечеството е оцелявало в доста по тежки времена, които евентуално вашето потомство добре помни. Разделението в обществото или непрекъснатото заклеймяване е казусът ни, професоре? Вашето мнение?
-Няма напълно общество. Хората сме разнообразни като характерности. Даже в най-малката клетка в обществото – фамилията, по предписание има по-големи или по-малки несъгласия. Те са неизбежни, само че едно сполучливо семейство и сполучливо общество съумяват да ги минимизират. Стремежът ни би трябвало да бъде в тази тенденция. За задачата е нужна зряла правна система и качествено правосъдие. Това е също една от насоките, в които би трябвало да се работи.
Не е загадка, че пишете и издавате книги на друга тема. В една от книгите „ Аз не бях политик “, Вие показвате, една друга страна от Вашия живот. В този подтекст да Ви попитам, за каква България мечтаете, професоре?

-За такава, за каквато мечтаят българските жители – уредена и просперираща. Убеден съм, че това не е идея пердута. Напротив. Наближава времето, в което България ще тръгне нагоре. За това обаче се изисква изпитание от всички ни, освен от политиците, от ръководещите...

Разговаря: А. Стефанова


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР