Робърт Ф. Кенеди-младши, кандидат за президент на САЩ, изрази опасения

...
Робърт Ф. Кенеди-младши, кандидат за президент на САЩ, изрази опасения
Коментари Харесай

CBDC: Робърт Кенеди-младши предупреди за правителственото наблюдение и контрол

Робърт Ф. Кенеди-младши, претендент за президент на Съединени американски щати, изрази опасения по отношение на цифровите валути на централните банки (CBDC) в светлината на проектите на Федералния запас да вкара FedNow - система за незабавни заплащания.

Кенеди твърди, че дигитализацията на валутата дава на държавното управление обилни пълномощия за наблюдаване и надзор на икономическите действия.

Макар да поддържа Биткойн (BTC), с цел да се резервира опцията на хората да икономисват и харчат без политическа интервенция, той се опълчва на CBDC.

Независимо от политическите пристрастия, запазването на правото на свястно изложение на противоречие е от решаващо значение. Кенеди счита, че CBDC ще усилят пълномощията на държавното управление да потиска несъгласието, като прекъсне достъпа до средства с едно натискане на клавиш.

За разлика от тях той вижда в Биткойн скъп инструмент, който разрешава на хората да правят транзакции без значение от държавна интервенция. Той цитира образци, в които Биткойн е оказал помощ на придвижванията по света, изключително в Бирма.

Кенеди също по този начин акцентира капацитета за финансова цензура в Съединени американски щати, макар че тя нормално се свързва с властнически режими. Той допуска, че американските банкови сметки могат да бъдат замразени заради политическа принадлежност или мнения в обществените медии.

Кенеди показва случаи, в които частни компании, повлияни от Конгреса или регулаторните органи, са вземали решения, които директно са засягали правата на хората.

Така да вземем за пример през 2010 година PayPal, Visa и Mastercard преустановиха активността на WikiLeaks по искане на Държавния департамент на Съединени американски щати.

GoFundMe се опита да пренасочи средства от американски сметки към желани благотворителни организации, само че отстъпи, откакто се сблъска с правни дейности.

PayPal беше подложена на критика за това, че промени политиката си за задоволително потребление, с цел да накаже потребителите, разпространяващи дезинформация, което докара до правосъдни каузи за случайно блокиране на сметки.

В резюме, Кенеди се опълчи на CBDC заради опасения от засилен държавен надзор, като избра Биткойн като средство за отбрана на самостоятелната финансова автономност.

Той натъртва на капацитета за финансова цензура и решенията на частни компании, засягащи персоналните права.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР