Роалд Дал (13 септември 1916 – 23 ноември 1990) е

...
Роалд Дал (13 септември 1916 – 23 ноември 1990) е
Коментари Харесай

Малко глупости от време на време са наслада и за най-мъдрия човек - РОАЛД ДАЛ

Роалд Дал (13 септември 1916 – 23 ноември 1990) е уелски публицист от норвежки генезис. Наименуван е на полярния норвежки откривател Руал Амундсен. Когато е единствено на 4 години, умират сестра му и татко му.

Участва като водач във Втората международна война. На 19 септември 1940 година самолетът му се разрушава, тежко е ранен и губи зрението си за известно време. Възстановява се и се връща на бойното поле още веднъж като водач при започване на 1942 г. 

Той е един от най-издаваните, превеждани и обичани създатели, освен на детска литература, само че и въобще.

Притежава присъщ жанр, възприятие за комизъм и развинтено въображение, само че тънка нишка във всичките му истории е любовта към детското, почтеното и безпределно почитание към детската фикция.

Негови по-известни творби са „ Чарли и шоколадовата фабрика “,„ Вещиците “, „ ГДВ “, „ Вълшебният пръст “, „ Семейство Тъпашки “, „ Фантастичният господин Фокс “, „ Дани – първенец на света “, „ Костенурке, костенурке “, а също и романи за възрастни – „ Моят чичо Осуалд “, „ Разкази с непредвиден край “. Много от книгите му са екранизирани в не по-малко обичани филми.

Роалд дал губи две от децата си в трагични произшествия и е неприкрит покровител като създател на своя фондация – 10% от всичките доходи от продажби и до ден сегашен отиват за щедрост за клиники за тежко заболели деца и за други нуждаещи се.

Няма значение кой си и по какъв начин изглеждаш, в случай че има някой, който да те обича същински.

Ако носиш в себе си положителни мисли, те ще изгреят на лицето ти като слънчеви лъчи и ти постоянно ще изглеждаш прелестно.

Човек с положителни мисли в никакъв случай не може да бъде противен. Може да имаш крив нос, сбъркана уста, двойна брадичка или криви зъби, само че в случай че имаш положителни мисли, те ще блестят от твоето лице и ще създадат по този начин, че да изглеждаш добре.

Да имаш власт въобще не е толкоз значимо пред това да избереш какво да правиш с нея.

Ако ти си добър, добър е и твоят живот.

В наши дни можеш да стигнеш, където си поискаш по света за няколко часа и към този момент нищо не е извънредно.

Всички деца в Норвегия се учат да плуват, когато са доста дребни, тъй като в случай че не можеш да плуваш, е мъчно да намериш място, където да се къпеш.

Малко нелепости понякога са приятност и за най-мъдрия човек.

Започнах да разбирам какъв брой значимо е в живота си да бъдеш въодушевен. Научих се, когато се интересувам от нещо, без значение какво е, да бъда обхванат напълно от него. Да го обгърна с две ръце, да го обичам и да го трансформира в своя пристрастеност. Хладкото не е положително. Единственият избор е горещо и със пристрастеност.

Животът е доста по-забавен, в случай че си играеш.

Книгите транспортират до нови светове и ви показват на невероятни хора, които живеят вълнуващо. Чрез тях пътувате с транспортен съд с Джоузеф Конрад, до Африка с Ърнест Хемингуей и до Индия с Ръдиард Киплинг. Пропътувате целия свят, до момента в който седите в дребната си стая.

Има нещо смешно в майките и бащите. Дори детето им да е най-гнусното създание, което може да си визиите, те не престават да си мислят, че то е прелестно.

Не знам да има живот, който да може да се съпостави с чистото въображение.

Ако Бог е желал да вървим пешком, е нямало да разреши да изобретим кънките.

Няма непознати – единствено другари, с които още не си се срещнал.

Тайната на живота е да станеш доста, доста добър в нещо доста, доста мъчно.

О, апелирам, о, апелирам, ние се молим да изхвърлиш тв приемника си и да сложиш на негово място един прекрасен долап за книги на стената.

Хобито ми е да изучавам децата да бъдат читатели, да им е удобно с книга, а не да се обезсърчават. Книгите не би трябвало да бъдат обезсърчаващи, а занимателни, вълнуващи и прелестни. А в случай че се учиш да бъдеш четец, това ти дава ужасно преимущество.

И най-важното – гледай с искра в очите целия свят към себе си, тъй като най-великите секрети постоянно се крият на най-невероятните места! Тези, които не имат вяра в магия, в никакъв случай няма да ги открият.

И не забравяйте какво се случи с индивида, който внезапно получи всичко, което искаше. Заживял щастливо вечно.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм :

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР