риветствам решението на Борда на Корпорацията за финансиране на международното

...
риветствам решението на Борда на Корпорацията за финансиране на международното
Коментари Харесай

България приветства присъединяването на САЩ в инициативата "Три морета"

риветствам решението на Борда на Корпорацията за финансиране на интернационалното развиване на Съединени американски щати, който под председателството на моя сътрудник Майк Помпео одобри да взе участие в Инвестиционния фонд на Инициативата "Три морета " с вноска от 300 млн. $.

Това написа в персоналния си профил във Фейсбук външният министър Екатерина Захариева.



Така капиталът на Фонда на „ Три морета “ към този момент надвиши 1,2 милиарда евро, оповестява пресцентърът на Министерство на външните работи. Решението, което е взето по предложение на държавния секретар Майк Помпео, е значима стъпка, с която Съединени американски щати удостоверяват мощната си поддръжка за Инициативата, като отпуснатите средства са предопределени за развиване на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа, показват още от отрасловото министерство.

С решение на българското държавно управление от септември 2020 година страната ни пое взаимен ангажимент да взе участие с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на „ Три морета “. По линия на Инициативата България е предложила за осъществяване планове като разширението на подземното газохранилище в Чирен, което е значим детайл от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и района, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, построяването на тунел под прохода „ Петрохан “ и на автомагистрала „ Черно море “, свързваща Бургас и Варна.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева бе избрана за Национален координатор по въпросите на „ Три морета “, като е основана Междуведомствена координационна група и Секретариат за образуване на българското председателство, в който са включени и представители на президентската администрация.

„ Три морета “ е политико-икономически план на 12 страни - членки на Европейски Съюз от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република, като задачите му подхождат напълно на Кохезионната политика на Европейски Съюз. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със Съединени американски щати и се употребява с поддръжката на Германия.

Целта на „ Три морета “ е да насърчи съдействието сред страните по оста Север-Юг, а главният й фокус е развиването на съдействието в търговско-икономическата област, задълбочаването на интеграцията на страните от района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море и основаването на по-голяма съгласуваност в региона на енергетиката, превоза, връзките, осведомителните технологии, бизнеса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР