Рискът се появява, когато хората се събират по много на

...
Рискът се появява, когато хората се събират по много на
Коментари Харесай

Ето какво рискуваме при бум на коронавируса

„ Рискът се появява, когато хората се събират по доста на едно място... Не е въпросът във формата, значимо е наличието. Трябва към момента да се държим. Ако в този момент отпушим нещата, ще се обезсмислят всички жертви, които са направени досега “, разяснява пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Той още веднъж акцентира, че главното, към което страната ни се стреми, е да не се смачка здравната система и всеки, който има потребност от лекуване, да може да го получи.

„ Продължава повишаването на случаите, само че с сдържан ритъм. Развитието на епидемията е следено, тъй че здравната система да може да поема новите случаи. Достигнахме към 1000 теста дневно. Вероятно ще се усилва тази численост, тъй като се включват още нови лаборатории. Ние приветстваме това, стига да има задоволително проби... Готовността на здравната система е радикално друга отпреди месец и половина - два. Най-вече като подготвеност на сътрудниците да работят с това заболяване. Първоначалният стрес и страхът бяха огромни, в този момент една по една лечебните заведения се научават и схващат, че това е лечимо и може да се помогне на доста хора “, изясни експертът.

Кунчев добави, че все още ограниченията в България са от най-леките от всички страни на Балканите. Ключовото е отварянето на парковете за фамилиите с деца... Твърде строгите ограничения би трябвало да бъдат с стеснен темперамент, тъй като няма по какъв начин, а и не би трябвало да се стопира животът. По отношение на излизане от градовете може да се мисли режимът да следен, само че доста по-облекчен.

Д-р Ангел Кунчев разгласи, че по-рано през днешния ден с министъра на образованието е разисквана концепция по какъв начин да бъде решено приключването на годината изключително за 7-и и 12-и клас, където е основно учениците да минат през избрани изпити. Д-р Кунчев уточни, че има метод това да стане при най-малък риск.

Той призна, че не е оптимист във връзка с имунизациите, защото вирусът има особености, които евентуално ще създадат производството на ефикасна ваксина не толкоз елементарно.

„ Продължавам да мисля, че има опция за самоограничаване на епидемията. Трябва да го забележим на процедура. Никъде до момента не сме имали случаи вирусът да се следи в условия на напълно летни температури, среднодневни над 25-26 градуса, сухота на въздуха, което нормално са фактори, които въздействат на респираторните вируси и лимитират разпространяването им в забележителна степен “.

По думите му, в случай че България успее да задължи да е в последната петица от страни с минимум случаи и с минимум жертви, това ще бъде огромен триумф: „ Нещата вървят към последователно ограничение. Ако шансът и климатичните условия са с нас, аз съм оптимист, че в границите на до два месеца обстановката ще се промени радикално “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР