Рискът от неизбежен конфликт в Косово е реален, ако се

...
Рискът от неизбежен конфликт в Косово е реален, ако се
Коментари Харесай

Реален ли е рискът от неизбежен конфликт в Косово?

Рискът от неминуем спор в Косово е действителен, в случай че се стигне до отсрочване на Брюкселското съглашение тази година, и в случай че това се случи, последствията ще бъдат съществени. В публикация, отдадена на обстановката в Западните Балкани, озаглавена „ Европа би трябвало да направи повече “, в. „ Гардиън “ показва, че през декември „ локални разногласия “ са довели до слагането на барикади в северната част на Косово, която е обитаема най-вече със сърби.

„ Отношенията сред Прищина и Белград – който се радва на въодушевената поддръжка на Кремъл и отхвърля да признае независимостта на Косово – наподобяват по-лоши от когато и да било през последните 20 години “, показва вестникът.

Посочва се също по този начин, че потенциалът на Европейския съюз да посредничи е „ комплициран “ заради зависимостта на Сърбия от съветския газ, само че и заради отхвърли на Белград да наложи наказания на Москва.

„ Ако през тази година не забележим дефинитивно осъществяване на Брюкселското съглашение от 2013 година – обвързващо политическата автономност на косовските сърби с нормализирането на връзките сред двете страни – рискът от неминуем спор е действителен.

Ако това се случи, по-широките последствия ще бъдат съществени, освен във връзка с новата бежанска рецесия “, предизвестява анализът.

В текста се напомня, че срещата на върха на Европейски Съюз – Западни Балкани се организира в Тирана при започване на декември, и се показва, че европейските публични лица са се събрали, с цел да изпратят „ алегорично обръщение “.

Гардиън добавя, че това е била първата среща на върха, извършена в район, чието население в по-голямата си част копнее да принадлежи към „ брюкселския клуб “, само че е почнало да се съмнява, че това в миналото ще се случи.

Този жест, с съответни ограничения като включването в програмата на Европейски Съюз „ Еразъм “, мина добре, като припомняме, че албанският министър-председател Еди Рама съобщи, че „ нещата се трансформират “, а други водачи приветстваха „ новия метод на мислене “.

Няколко седмици по-късно Босна и Херцеговина получи статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз. Подобно развиване на събитията не е мъчно да се изясни, добавя „ Гардиън “.

„ С настъпването на умората от разширението на Европейски Съюз през последните години Западните Балкани – и тяхното видимо неразрешимо, неразрешимо напрежение – попаднаха в европейската канара на геополитическите проблеми.

Но войната в Украйна концентрира мозъците в Брюксел, защото Русия се стреми да разшири въздействието си в района за сметка на Европейски Съюз и НАТО и употребява политическата неустойчивост в своя изгода “, се споделя в разбора.

Ето за какво е извънредно належащо Западът да пренасочи вниманието си към този район, само че „ поради мрачния подтекст “ са нужни освен словесни тласъци.

„ Гардиън “ показва, че обстановката в Босна и Херцеговина също е много мрачна, защото Москва оказва великодушна поддръжка на „ сепаратистката стратегия на босненския сръбски националистически водач Милорад Додик “. В същото време Кремъл по едно и също време „ подхранва босненските хърватски националисти, които са също толкоз решени да затвърдят и задълбочат етническото разделяне, заложено в Дейтънската конституция на страната “.

В документа се показва също, че поради геополитическите функции и възходящото въздействие на китайските вложения в района, Европейски Съюз би трябвало да ускори своята роля.

В същото време триумфът на антиимигрантските и ислямофобските партии в страни като Франция и Нидерландия значи, че разширението на изток е нереалистично в обозримо бъдеще.

Посочва се също по този начин, че в Сърбия поддръжката за участието в Европейски Съюз е спаднала под 50 % заради натиска върху Белград да наложи наказания на Русия.

„ Но Европейски Съюз към момента може да въздейства и да постъпва вярно, след години на занемаряване. Без да се причислява към Съюза, би трябвало да се предложи спомагателна икономическа поддръжка. В подмяна на прогрес в промените в региона на корупцията, върховенството на закона и свободата на изложение, един в действителност зает метод би могъл да генерира положителната воля, нужна за усмиряване на районното напрежение и ценене на демократичните полезности “, написа „ Гардиън “.

Лошата опция е да се допусне стратегически значимият район да се обърне към Изтока толкоз, колкото и към Запада, което „ ще даде опция на националистическите нелиберални сили и ще придвижи напред дневния ред на Кремъл в задния двор на Европа “, заключава анализът.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР