Рискът е в новия мандат настроенията сред законодателите да са

...
Рискът е в новия мандат настроенията сред законодателите да са
Коментари Харесай

Добра новина за българското розово масло, но то все още не е спасено

Рискът е в новия мандат настроенията измежду законодателите да са разнообразни, тъй че към този момент производителите и преработвателите на етерични масла още не могат да си отдъхнат изцяло Все отново от сектора са по-скоро оптимистично настроени, че вложените старания няма да бъдат изгубени Добрата вест е, че българското розово масло е на крачка на бъде утвърдено като съставна част за европейската фармакология, само че не би трябвало да има никакво подозрение в качествата и изгодите му.
След като под натиска на цялата българска и европейска етерична промишленост Брюксел отстъпи от част от противоречивата регулация за етеричните масла, в този момент излиза наяве, че Европейската комисия ще отсрочи решението по останалите проблематични досиета от новото законодателство за идващия мандат, а това носи известни опасности, научи " Капитал " от източници в Европейската комисия.

Наскоро и Съвета, и Европейския парламент излязоха с удобни позиции по главната линия на терзания за българските розопроизводители (и на останалите производители на етерични масла), става известно обаче че цялостния резултат от промяната за химикалите, която е част от Европейския зелен пакт, ще се види едвам след европейските парламентарни избори през 2024 година, когато ще има и чисто нов сътстав на Комисията.

Рискът е, че тогава настроенията измежду съзаконодателите може и да са разнообразни, тъй че към този момент производителите и преработвателите на етерични масла не могат към момента да си отдъхнат изцяло . Въпреки това от сектора са по-скоро оптимистично настроени, че вложените старания досега и постигнатите резултати няма да бъдат изгубени, стана ясно по време на Втората национална среща на сдружението на производителите на етерични масла " Дестилирано в България ", която се организира във вторник (12 ноември) в София.
Реклама
На нея стана ясно още, ч е пред българското розово масло е на път да се отвори напълно нова ниша на реализация и нова пазар: фармакологията. В момента тече процедура по одобряването му от отрасловите интернационалните институции като съставна част във фармакологията (виж по-долу), за това и е доста значимо " репутацията " на розовото масло да остане непокътната, а в качествата и потребните му свойства да няма подозрения.

Кои са проблематичните линии в новото законодателство През 2019 година Европейската комисия даде поръчка за промяна в два съществени регламента, засягащи химикалите, които мощно прителниха фирмите от бранша на етеричните масла. Става дума за Регламент за класификацията, етикетирането и пакетирането на субстанции, считани за химически и представляващи опасност за здравето и сигурността на околната среда " (CLP) и Регламент по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали (REACH).

Принципно етеричните масла към този момент са класифицирани като химични субстанции в REACH и за тях се изискват спомагателни обозначения - включително период на валидност и другидетайли, които са част от " листа за сигурност ".
Реклама
С новите промени обаче Европейска комисия залага още по-строги регулации за бранша, които подвигнаха на нокти както българските, по този начин и европейските производители и преработватели на етерични масла. Предложението е те да бъдат обсъждани и третирани не като едно неделимо вещество, а като смеси - съгласно техните съставки (част от CLP), разяснява вицепрезидентът на Европейската федерация по етеричните масла (EFEO) Андрей Митов по време на Втората национална среща на сдружението на производителите на етерични масла " Дестилирано в България ". Това по думите му носи риск да бъдат класифицирани самите масла като евентуално рискови, единствено поради съществуването даже и на минимално наличие на съставен елемент, систематизиран към този момент като рисков и надлежно стеснен или неразрешен в дадени приложения.

Други притеснителни аспекти на новите регламенти са свързани с увеличение на условията към дребната тонажна група 1-10 т, т.е. към нея да се ползват същите условия, като групата 10-100 тона (част от регламента REACH). Това би наложило преправяне на досиетата, осъществяване на голяма спомагателна работа по администриране и спомагателни изпитвания, което с изключение на всички организационни, механически и научни действия и старания, би коствало и съществени суми на всяка една компания регистрант.

Също по този начин, още една заплаха идва от класифицирането на маслата на база евентуални рискове от техните съставки, вместо да се прави оценка действителният риск, изпитвайки маслото като едно цяло според от неговото приложение и доза. Такъв метод би довел да изключване на масла, съдържащи съставки, избрани към този момент като такива с прочут риск или заплаха (част от регламента REACH).

На процедура фирмите от бранша се притеснаваха, че може да се наложи на етикетите на артикули със наличие на етерични масла да се слага пиктограма за рисково наличие, което би отблъснало потребителите. По-големият риск е цели промишлености да се откажат да употребяват такива масла, а производители се
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР