Риши Сунак встъпва официално в длъжност днес като новия министър-председател

...
Риши Сунак встъпва официално в длъжност днес като новия министър-председател
Коментари Харесай

Как ще се справи Риши Сунак с проблемите във Великобритания?

Риши Сунак встъпва публично в служба през днешния ден като новия министър-председател на Англия. Той ще бъде третият английски министър председател за последните два месеца.

В къса тирада през вчерашния ден, в която Сунак съобщи, че страната има потребност от непоклатимост и сближение, предадоха Пи Ей мидиа и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

Бившият финансов министър приказва в централата на Консервативната партия. Той благодари на Лиз Тръс за отдадената работа. " Тя ръководеше с достолепие и великолепие по време на огромни промени и при извънредно тежки условия ", сподели той.

Сунак съобщи, че за него е чест да получи поддръжката на своите сътрудници в Народното събрание и да бъде водач на партията. Той сподели, че най-голямата привилегия в живота му е да служи на партията, която обича и да дава принос към страната си, на която дължи толкоз доста.

Сунак съобщи, че Англия е страхотна страна, само че няма подозрение, че е изправена пред съществено икономическо предизвикателство. " Имаме потребност от непоклатимост и сближение и моят основен приоритет ще е да обединя нашата партия и нашата страна. "

Според него това е единственият метод да се преодолеят компликациите и да се подсигури по-добро и по-благоприятно бъдеще за поколенията напред.

" Гарантирам, че ще ви послужвам с честност и невзискателност. Ще работя ден след ден за английския народ. "

Следващият министър председател на Обединеното кралство Риши Сунак е споделил малко неща обществено за това по какъв начин има намерение да ръководи страната и по какъв начин ще се оправи с рецесиите в стопанската система и политиката.

Освен, че е изправен пред тежка интернационална конюнктура, той ще би трябвало да се оправи и със сериозните стопански провокации в страната му, обхваната от неприятната композиция от криза и растящи лихвени проценти.

Неясноти има и към връзките сред Лондон и Брюксел, а европейски водачи обявиха, че чакат непоклатимост от Риши Сунак. А от Белия дом оповестиха, че в околните дни Джо Байдън ще беседва с новия английски министър председател.

По-рано тази година Сунак се кандидатира за премиерския пост и изготви цялостна политическа стратегия, само че не реализира триумф. Въпреки че някои от провокациите към този момент са разнообразни, какво демонстрира акцията за бъдещото му ръководство?

Икономически провокации

Англия е изправена пред неприятната композиция от криза и растящи лихвени проценти. Британската централна банка (Банк ъв Ингланд) пробва да се оправи с високата инфлация, а жителите с все по-високите цени и намаляващите приходи.

Обединеното кралство би трябвало да възвърне надеждността си на интернационалните финансови пазари след проекта за необезпечени данъчни облекчения на Лиз Тръс. Той включваше и скъпоструваща гаранция за цената на силата, която нанесе вреди върху пазара на облигациите и (Банк ъв Ингланд) бе принудена да се намеси.

Бюджетният дефицит се утежни от растящите разноски по заеми, породени от рецесията, и при ръководството на новия министър-председател най-вероятно ще би трябвало да бъдат понижени разноските и увеличени налозите.

Това се случва в миг, в който държавното управление се пробва да окаже помощ и на фамилии в потребност, които срещат съществени финансови усложнения. Заради войната в Украйна, както и поради други световни фактори, се повишиха цените на горивата, отоплението и храната, а дружно с тях и тези на имотния пазар.

Икономически проекти

В изказването, с което Сунак разгласи през вчерашния ден кандидатурата си, той сподели, че страната е изправена пред " дълбока икономическа рецесия ". Докато заемаше поста на финансов министър от февруари 2020 година до юли 2022 година, той предприе най-голямото нарастване на налозите във Англия от 50-те години насам. Нареди още по-високи държавни разноски, само че по едно и също време с това даде обещание и по-сериозна дисциплинираност и понижаване на неефективното потребление на средства.

По време на акцията за лидерския пост през лятото разкритикува програмата на Лиз Тръс за данъчни облекчения и сподели, че на нейно място би понижил налозите единствено ако инфлацията е отвън надзор. По това време той изготви и проект за редуциране на налозите върху приходите от 20 % на 16 % до 2029 година

Сунак поддържа независимостта на Банк ъв Ингланд и акцентира на значимостта на взаимната работа с централната банка с цел да се потуши инфлацията.

Политически провокации

Едно от първите провокации пред Сунак ще е да покаже, че може да управлява Консервативната партия. Тя има болшинство в Народното събрание, само че е разграничена от различия по основни въпроси като Брекзит, имиграцията и ръководството на стопанската система. Някои от членовете ѝ ще са твърдо против увеличението на налозите, а други ще са срещу намаляването на разноските в сфери като опазване на здравето и защита.

Спечелването на лидерския пост е единствено първата крачка по пътя към сближение на партията. Членовете ѝ прекараха години в спор между тях по отношение на напускането на Европейски Съюз, а последните двама водачи бяха отстранени поради вътрешни различия.

През 2016 година Сунак поддържа Брекзит на референдума, само че някои членове на партията към момента го дефинират като прекомерно благосклонен към Европейския съюз.

По въпроса за търговията със Северна Ирландия към момента се водят договаряния с Брюксел. На Сунак ще му е мъчно да се контракти по този начин, че да се създадат промени по първичното съглашение за овакантяване, без обаче да разреши на Европейски Съюз да въздейства трайно върху търговията със Северна Ирландия.

Той ще срещне компликации и със спазването на обещанията за следената имиграция към страната. Депутатите от Консервативната партия считат, че тя е детайлът, който ще се окаже решителен на идващите избори.

Политически проекти

Във вчерашното изказване за пускане на акцията Сунак заяви, че желае " да се оправи с проблемите в стопанската система, да сплоти партията си и да способства за страната си ". По въпроса за Северна Ирландия по-рано Сунак сподели, че ще форсира работата по основаване на законодателство, което едностранно да анулира съглашението за Брекзит, само че в това време да договаря с Европейски Съюз. Европейският съюз строго подлага на критика законопроекта, който сега се преглежда в Народното събрание.. През август Сунак съобщи, че ще " опази Брекзит " и ще образува ново държавно звено, което да преразгледа разпоредбите на Европейски Съюз, които към момента са използвани в английските закони.

По време на лятната лидерската акция той сподели, че е горделив с имигрантския си генезис, само че има вяра, че Англия би трябвало да пази границите си и ще се придържа към проекта за депортиране на търсещите убежища към Руанда.

Сунак сподели също, че няма да отдръпна молбата на Англия за овакантяване на Европейския съд по правата на индивида.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР