Рим. Македонският премиер Зоран Заев поиска промяната в методологията на

...
Рим. Македонският премиер Зоран Заев поиска промяната в методологията на
Коментари Харесай

„Независен“ : Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори

Рим. Македонският министър председател Зоран Заев изиска смяната в методологията на договарянията да върви дружно със самите договаряния по време на своята взаимна конференция с италианския министър-председател Джузепе Конте в Рим, представен от скопския вестник “Независен “ .
Напълно сме съгласни, че процесът на договаряния би трябвало да бъде засилен, по-ефективен, по-конкретен и да даде опция за обратимост, когато е належащо. Но също по този начин сме уверени, че процесът на реформиране на методологията на договаряния и бъдещето на Европейски Съюз може и би трябвало да протича паралелно с началото и хода на договарянията със Северна Македония и други страни в района.
Заев изрази вяра, че разискването на новата методология и началото на договарянията със Северна Македония до срещата на върха в Загреб през идната година ще бъде в полза на всички.
„ Най-доброто за нас и най-хубавото за Европейски Съюз е да имаме витален, деен развой, който ще ни помогне в промените, с които към този момент сме ангажирани да следваме в наш интерес... В този миг всевъзможни различни или пробни хрумвания като вероятен сурогат на участието в Европейски Съюз, може да съставлява опасност за стабилността и напредъка на Западните Балкани. Страните от Западните Балкани са заобиколени от държави-членки на Европейски Съюз, а ние сме вътре като остров в Европейски Съюз, те нямат по-добро бъдеще от участието и реинтеграцията там, където принадлежим - в Европейския съюз. Нашите жители, 85 % от тях желаят и чакат участие в Европейски Съюз “, сподели Заев.
В своето послание, което бе представено от държавната пресслужба, министър председателят съобщи, че решението на Европейския съвет е разочаровало македонските жители, че това възприятие е споделено от съвсем целия Европейски съюз и неговите страни-членки и че мнозина разясняват, че е направена историческа неточност. Тази историческа неточност, сподели Заев, има време и метод да я изправим в идващия интервал и ние сме подготвени да работим дружно с нашите сътрудници от Европейски Съюз.
Заев благодари на своя хазаин - министър-председателя на Италия Джузепе Конте на конференцията за поканата за днешната среща, която, съгласно него, идва в миг, когато страната потребност от поддръжка по нейния евроатлантически път.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР