Рим е едно от местата, които задължително трябва да посетим

...
Рим е едно от местата, които задължително трябва да посетим
Коментари Харесай

Рим без пари

Рим е едно от местата, които наложително би трябвало да посетим живота си, тъй като градът е удивителен - цялостен с толкоз доста история, че се усещаме по този начин като че ли сме попаднали в някоя друга ера. И въпреки че едно такова пътешестване излиза относително скъпо (пътни, хотели, храна), можем да посетим доста места гратис в италианската столица.

Въпреки че за доста музеи и монументи се заплащат големи такси за вход (между които безспорно попада Ватикана и Колизеумът), изненадващо огромен брой известни забележителности в действителност са изцяло безвъзмездни.

Вратите на многото и коя от коя по-уникални църкви, базилики и катедрали в града са отворени за всички, античните архитектурни чудеса дебнат на всеки един ъгъл и не коства нищо, с цел да обикаляме по историческите улици, площади и паркове.

Затова да забележим 15 места, които можем да посетим в Рим, без да похарчим нищичко. И подсигуряваме, че това е единствено една дребна част (но и една от най-важните) от многото безвъзмездни забележителности в града.

Пантеонът
 Снимка 426037
Една емблематична римска постройка, която е и ужасно красива освен извън, само че и от вътрешната страна. Куполът ѝ е най-големият в света от неармиран бетон.

Базиликата " Сан Педро "
 Снимка 426042
Влизането в музеите на Ватикана не е гратис, само че базиликата " Свети Петър " е безвъзмездна, макар че евентуално ще би трябвало да се наредим на опашка, с цел да влезем. Вътре обаче ще забележим статуята " Пиета " на Микеланджело и фамозният Балдахин на Бернини.

Площад " Навона "
 Снимка 426041
Можем да се любуваме на ежедневните номера на улични реализатори и художници на фона на бароковия площад с обилния шадраван " Фуенте де лос куатро риос ".

Площад " Испания " и Испанските стъпала
 Снимка 426045
Монументалните 138 стъпала са издигнати от френския посланик Стефано Гефие, с цел да свързват испанското посолство, което към момента се намира там, с църквата от горната страна. От върха на стъпалата (точно под църквата) пък се открива прелестна панорама към града.

Фонтан " Ди Треви "
 Снимка 426039
Всеки ден хиляди туристи хвърлят във водата монети с тил към красивия шадраван, тъй като съгласно легендата това ще подсигурява завръщането им в Рим. Хвърлихме и ние, да се надяваме, че един ден ще се върнем там.

Улица " Маргута "
 Снимка 426043
Малката и живописна уличка в сърцето на Рим припомня къде са живели дълги години Федерико Фелини и Джулиета Мазини. Няма екскурзиант, разхождащ се по уличката, който да не пристигна до въпросния адрес, с цел да види табелата за Фелини с негова рисунка.

Парк Вила Боргезе
 Снимка 426047
Най-известният парк на Рим е оазис от сенчести пътеки, зелени кътчета и прелестни музеи.

Еврейското гето
 Снимка 426050
Тази зона има страхотна атмосфера. Мястото е цялостно със занаятчийски студиа, дребни пекарни и известни италиански заведения за хранене със страхотна кухня.

Пътят " Виа Апия Антика "
 Снимка 426035
Най-известният път в Древен Рим, който през днешния ден е посипан с прелестни пиняти, римски руини и злокобни катакомби.

Квартал " Трастевере "
 Снимка 426038
Този многолюден квартал е прелестен за посещаване както денем, по този начин и вечер. От единия край му край се открива прелестна панорама отвисоко към града. Уличките са тесни и очарователни, а площадите дребни, само че доста красиви.

Църквата " Сан Пиетро ин Винколи "
 Снимка 426046
Изящната статуя на Мойсей с рогата на Микеланджело е звездата в тази черква от V век. Тук са и веригите, с които Св. Петър бил окован.

Базиликата " Сан Клементе "
 Снимка 426052
Разположена е на към 10 минути пешком от Колизеума. Осветена е в памет на четвъртия римски папа - свети Климент. В базиликата през 869 година е заровен Свети Кирил Философ.

Площад " Капитолия "
 Снимка 426044
На Капитолийския рид, изтънчено проектираният площад на Микеланджело е един от най-красивите места на Рим. Точно там можем да забележим и скулптурата на прословутата " Капотолийска вълчица ".

Църквата " Сан Луиджи деи Франчези "
 Снимка 426036
Тази барокова черква е дом на " Вдъхновението на свети Матей " - едно от трите платна на Караваджо в параклиса, напълно отдадени на свети Матей. Те са и най-ранните религиозни картини на художника.

Безплатен тур

Безплатният тур на Рим организира ежедневна пешеходна обиколка на историческия център, от която можем да се възползваме.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР