Рифат Даутов, обвиняем по наказателното дело за масови безредици заради

...
Рифат Даутов, обвиняем по наказателното дело за масови безредици заради
Коментари Харесай

Мъж, задържан след протестите в руската република Башкортостан, е починал в ареста

Рифат Даутов , обвинен по наказателното дело за всеобщи вълнения поради митингите в Башкортостан, е умрял след задържане. Това неговата сестра Залия, написа - медиен план, който следи репресиите в Русия. Информацията е доказана и от юриста на Даутов.

Новината идва, откакто в средата на януари в Башкортостан, който се намира в южната част на съветския Урал, се организираха. Те бяха провокирани от осъждането на опозиционер по обвиняване в подбудителство на ненавист, което той и неговите поддръжници отхвърлят. Протестите са една от най-масовите демонстрации в Русия от началото на през февруари 2022 година

Според сестрата на Даутов той не е взел участие в митингите, само че е бил на място по време на провеждането им в град Уфа на 19 януари.

" В деня, когато хората се събираха пред телевизионната станция, той чакаше момиче и беше там, когато още нищо не беше почнало, за не повече от 15-20 минути ", споделя сестра му.

След това той е бил извикан в локалния полицейски сектор и му е издадено предизвестие, каквото по думи на сестра му „ нормално се издава за несъразмерен звук “.

Няколко дни по-късно той е арестуван от хора, които се показват за служители на реда за битка с безредиците. Семейството му схваща за това, когато е извикано да разпознае тялото му. Подробности за гибелта му не са известни.
Протестите в Башкортостан
През януари хиляди взеха присъединяване в едни от най-големите демонстрации в Русия от началото на нашествието ѝ в Украйна. Те се организираха в град Баймак и град Уфа .

Причината за митинга беше арест на известния локален деятел Фаил Алсинов. На 17 януари той беше наказан на 4 години затвор по обвиняване в подбудителство на ненавист. Присъдата е поради негова тирада от април 2023 година против проектите за употреба на естествени запаси в Башкортостан. Той е и съперник на войната на Русия в Украйна.
 Най-големите митинги от началото на войната. Защо въстанаха в една съветска република  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

По време на демонстрацията и специфичните елементи за битка с безредиците имаше ранени и задържани. Участниците бяха разпръснати с палки, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ.

Впоследствие представителят на Кремъл Дмитрий Песков омаловажи смисъла на митингите, като сподели, че те не могат да бъдат избрани като всеобщи вълнения или безредици.
Концерт в поддръжка на държавното управление
В петък вечерта, няколко дни след демонстрациите, в град Уфа се организира двучасов концерт-митинг в поддръжка на ръководителя на република Башкортостан Радий Хабиров.

Според ръководителя на администрацията на Хабиров в него са взели участие " повече от 50 хиляди поданици на републиката ".

" Има различен фронт - това е вътрешният фронт. Във всяко общество има хора, които по разнообразни аргументи се пробват да го разцепят. Тук сме се събрали, с цел да кажем, че няма да дадем нашия Башкортостан “, сподели Хабиров от сцената.

Същевременно в Telegram се появи на жена, хипотетичен участник в митинга, която споделя, че е била принудени да отиде и е била застрашена, че в противоположен случай би изгубили работата си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР