Риболовците не са оптимисти за слуката заради топлите водиНулева година

...
Риболовците не са оптимисти за слуката заради топлите водиНулева година
Коментари Харесай

Лефер напълни морето на север, паламуд няма

Риболовците не са оптимисти за слуката поради топлите води
Нулева година за най-вкусната риба, предвиждат риболовците от Калиакра до Ахтопол

Ненаситният див звяр прогони сафрида, въдичари се радват на заргана

Морето по Северното Черноморие е цялостно с лефер. Върховният див звяр в Черно море цялостни лодките от десетина дни, само че до момента в който част от риболовците се радват, други са недоволни, тъй като пристигна ли леферът, всички други риби бягат под паника във вътрешността от сигурна крах. Няма да дойдат и пасажите паламуд, считат морски вълци. Те са пресметнали, че на север вкусната едра риба приижда през няколко години - имало богат улов през есента на 2007, 2012, 2016 година и предходната година. Затова тази се брои за нулева за паламуд.

“Годината няма да е паламудена. Друга есен по това време - октомври, ври и кипи от риба. Сега - нищо. Няма паламуд, няма чернокоп. Само малко барбун и сафрид ”, удостовери и опитният рибар капитан Красимир Вангелов за “Труд news ” за обстановката в южните ни води.

Колегите му на север споделят, че нашествието на лефер е необичайно, защото водата още е прекомерно топла - 21-22 градуса, а той се появява, когато тя захладнее до 17 градуса. Очевидно бързо се приспособява към климатичните промени, разясняват риболовци. Те го съпоставят с пираня - яде всичко, което мърда - сафрид, илария, цаца, кая. Убива наред, даже и когато не може да погълне повече. Изяжда единствено 10% от плячката и постоянно при улов в устата му мърда още пърхаща жертва. Същото държание има и бебето на лефера - чернокопът. Рибарите го чакат в наши води след 20 октомври, тъй като дребните следват родителите си от Азовско море, където тече размножаването на типа. Децата вървят след възрастните, с цел да не бъдат изядени.

Хищната риба е чернокоп, до момента в който надвиши 300 грама. После към този момент се брои за лефер и цената є скача галактически. Въпреки многото лефер в морето на борсата във Варна той безапелационно е най-скъпата риба. Харчи се за 35-40 лева килото и бие с 5 лева калкана. “Скъп е, тъй като е доста апетитен и много мъчно се хваща. Умен е - в случай че съзре нещо извънредно, бяга, също така постоянно къса влакната и отплува с примамката ”, споделят опитни риболовци. Според търговците за последните 2 седмици леферът въпреки всичко е поевтинял с 5 лева



Лодките кръстосват от зори Варненския залив, само че се връщат с малък сафрид. Едрият избяга във вътрешността и го ловят единствено корабите.

Заради нашествието на хищната риба сафрид по крайбрежието на север съвсем няма. Преди дни се появил откъс под нос Калиакра, само че край Варна хващат единствено малък - граца. Той се продава за 6 лева на борсата, а едрият - от корабите, е по 10 лева На север има и акула, защото щандовете на рибното пазарище са цялостни с прясно филе по 18 лева./кг.

Продава се и свеж ватос, именуван още морска лисица или калкан за небогати, тъй като има подобен тип и усет, само че коства едвам 10 лева./кг. Кая на сергиите съвсем липсва. В момента и тя се крие от лефера в крайбрежни камъни. Ако въпреки всичко се появи дребен улов, се харчи по 8 лева килото. Най-евтината риба на борсата си остава наловената с кораби цаца - 5 лева./кг.

С 10 лева по-скъпо се търгува зарганът. Въдичари го ловят край буните и всички скалисти места по крайбрежието. Опитните пълнят цели кофи за няколко часа, въпреки че дългата риба е хитра и не се хваща елементарно. Тя е доста вкусна пържена. Едрите екземпляри стават и за бирено мезе, в случай че се обработят с морска сол, оцет, черен пипер, дафинов лист и се оставят за денонощие да съхнат на предпазен от гларусите балкон.

На рибната борса “Краснодар ” в Бургас пък сафридът върви сред 5 и 8 лв. кг. Вече е наедрял, “приличен ”, както го назовават риболовците. На сергиите има и свеж барбун по 6 лв. кг. Някои морски вълци въпреки всичко са извадили паламуд от фризерите и той се харчи по 10 лв. кг. 20 лв. килото върви леферът, цацата е по 4 лв..

Търговците описват, че туристи на вятъра вървят да чакат лодките по пристанищата на юг от Бургас. Рибарите пърпорят из залива, само че към този момент слуката я няма.

На чепаре
Лодки вадят по 5-10 кила сафрид, само че им излиза златен
Паламуд, но миналогодишен, по 10 лева



На борсата в Бургас леферът е по 20 лв. за кг, а сафридът, който е ъгъл - по 5 лева Паламудът е миналогодишен - по 10 лева



По надолу от Несебър, в Бургаския регион, рибата също е ъгъл. Лодки вадят по 5-6-10 кила сафрид на чепаре. Морските вълци се жалват, че им излиза златен, поради разхода на бензин. “Хабим доста повече гориво, в сравнение с си коства за толкоз риба ”, споделят те.

Миналата година имаше паламуд. 500-1000 риби хванаха някои лодки. Но рибата очевидно е изменила миграционните си пътища.

Октомври е. Водите са още топли и не е тръгнала да мигрира. Да се надяваме че е това е повода - топлото море, споделят риболовците и на юг. Тук-таме ловят по някоя дребна “циганка ”- дребен паламуд, по 600 грама.

Напролет “майките ” влизат от Босфора и отиват към северните крайбрежия на Черно море, там се развъждат, рибките наедряват и потеглят назад. Есенният път минава към Босфора, към Мраморно море. Това е “магистралата ” на пасажите, обаче към този момент от тях няма и диря, споделят локалните.

Храна има в обилие, само че водата е 23 градуса
Не хвърлят хайвера, тъй като няма подобаващи условия


Капитан Красимир Вангелов споделя, че първите хванати лефери не били хвърлили хайвера си.

“За да има риба, нужни са две условия- храна и температурата на водата да е подобаваща. Храна има в обилие, само че топлото време не разрешава морето да изстине. Водата е още 23 градуса, което е извънредно висока температура за този сезон.

Такова е ситуацията освен при нас, а и при комшиите - в Турция. Колегите там дават препоръки да не размразяваме останалия от предходната година паламуд и да го пускаме на пазара, тъй като тази година, може да няма никакъв и да останем и без него ”, изясняват риболовците от Бургаско.

“Вече е октомври, в случай че си беше хвърлил обикновено хайвера, трябваше да има паламуд ”, разяснява капитан Красимир Вангелов.

Той споделя по какъв начин, когато уловили първите лефери тази есен, той и сътрудниците му рибари видели, че са цялостни с хайвер, което допуска, че несъмнено няма да има чернокоп (чернокопът е дребното на лефера б. а.).

Явно рибите задържат хайвера си, тъй като няма условия, подобаващи да го “хвърлят ” и да се размножат.

Пришълци в куката
Лодкари се радват на редки риби - смарид и морска лястовица
Едър образец може да се пласира за над 100 лева на познавач чревоугодник



Тодор Якимов театралничи с огромния образец от рядката морска лястовица, която уловил край Варна.

Редки риби хващат лодкарите край Варна, до момента в който чакат сафрид и попчета. Вътре да вземем за пример попада смарид, който предходната година липсваше въобще. Рибката е пришелец от Егейско море. Месото є прилича това на сафрида, само че множеството риболовци гастрономи настояват, че не е толкоз нежно.

Всички обаче хвалят вкусовите качества на друга екзотична риба - морската лястовица. Понякога дребни екземпляри от нея да попадат в мрежите. Морските вълци нормално ги връщат в морето и чакат слуката да им донесе лястовица над 2 кг. Това се случва извънредно рядко, само че неотдавна дни шансът се усмихна на варненски рибар. Тодор Якимов запечата улова с пост в страницата Морски риболов-Варна във фейсбук и получи аплодисменти от сътрудниците си.

Морската лястовица на борсата въобще не се предлага, а наедрял образец може да се пласира за над 100 лева на познавач чревоугодник. Рибата е красива - с розово-златисти отражения, по тази причина в предишното беше горделивост рибарската хижа да е украсена с препарирана лястовица. Тя е и особена - на главата има три израстъка, с които “ходи ” по дъното, може да издава пронизителни звуци, поради което е наричана и морска кукувица. При заплаха морската лястовица литва във въздуха, а против нападатели е снабдена с бодли и плочки на главата. Екзотичната риба се среща в Черно и Средиземно море и елементи от Атлантика. Живее 14 година, населява песъчливи плитчини, храни се с мекотели, рачета и дребни рибки. Месото є е доста вкусно, може да се пече на скара, оваляна в морска сол и подправки или да се изпълни със счукан чесън, лук, девесил, домат и лимон и да се опече във фолио на фурна.

Подозират инвеститорски интерес в залива Болата
Гневни риболовци още веднъж блокират пътя Варна-Дуранкулак
Министерство на околната среда и водите отхвърлиха свободно да спускат лодките си



Миналата събота пътят към румънската граница бе затворен за половин час, а през днешния ден риболовците ще стачкуват най-малко един час. Те се заканват, че всяка последваща събота ще усилват времето на блокадата, до момента в който настояванията им бъдат чути и изпълнени.

Рибари от Северното Черноморие за четвърти път ще блокират интернационалния път Варна-Дуранкулак при Каварна. “Протестът е на 7 октомври от 13 ч и ще спре трафика най-малко за един час. Блокадите ще продължат всяка събота, до момента в който властта не ни чуе ”, съобщи пред “Труд news ” уредникът Виктор Лучиянов.

Той и сътрудниците му се разгневиха, откакто от Министерство на околната среда и водите отхвърлиха да им разрешат свободно да спускат лодките си от залива Болата. Той е под контрола на екоминистерството, защото попада в предпазена околност “Степите ”, само че е единственото безвредно и гратис място, откъдето рибарите от Крайморска Добруджа могат да влизат в морето. Това лято плажът пред красивия залив бе окупиран от палатки на фенове на дивото къмпингуване. Те се подразниха, че риболовците идват рано сутринта и ги разбуждат. Затова, макар че самите те паркираха върху пясъка, подадоха сигнал, че с автомобил до морето се вози лодка и потомствен риболовец от Българево отнесе акт. Това преля чашата и сътрудниците му реагираха стремително с митинг.

“От 2000 години Болата е място за рибари, има артефакти, които потвърждават това. В предишното имаше слипове за втурване на лодките в морето и брегозащитни уреди. До 2007 година в залива акостираха 15-метрови кораби, дълбочината беше 6 м. После стопираха да го чистят, вълните нанесоха съществени вреди на буните и натрупаха наноси, от които се образува плажът, който няма статут на подобен. Но управляващите гонят нас, а не хората, които оставиха тонове отпадък след безплатната си “ековаканция ”. Решихме, че е време да си отвоюваме законния достъп до залива, от който са потегляли дядовците и бащите ни. Дадохме време на институциите да реагират, само че зам.-министърът на околната среда Петър Димитров ни разгласи война.

Сега желае да загради с бетонни уреди пътя към Болата. Това е свръхнекомпетентно, тъй като с изключение на нашите коли при потребност до такава степен кола за спешна помощ и пожарна няма да могат да стигнат. Настояваме за оставката на този човек. Не може един псевдоеколог да взема решение от жълтите павета по какъв начин стотици да си вадят прехраната в морето ”, сподели Лучиянов. Той добави, че в района върви упорита мълва, че зад пресата над риболовците стои мощен вложител, искащ да строи екоселище край Болата. Рибарите обаче са самоуверен народ и са безапелационни, че няма да се предадат. Те упорстват свободно да употребяват залива, да бъде ремонтиран или построен един слип, да има душове и тоалетни за плажуващите туристи, а паркирането на кемпери и фургони на пясъка да се забрани. Предупреждават, че всяка последваща събота блокадата ще трае по-дълго. Канят всички депутати от района и представители на държавни и общински институции да дойдат на митинга, с цел да чуят онлайн настояванията им и да ги поддържат.

В момента в най-северните региони на Черноморието Болата е най-хубавото и единственото гратис място за втурване на лодки. В платените марини таксите дневно варират от 10 до над 20 лева на ден за най-малките лодки. Тези пристани обаче са и много по на юг - край Варна, и не са комфортни за риболовците от Крайморска Добруджа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР