Рибните продукти имат своя специфичен вкус и аромат. Това ги

...
Рибните продукти имат своя специфичен вкус и аромат. Това ги
Коментари Харесай

Хапва ти се крехко рибно филе? Погледни тук

Рибните артикули имат своя характерен усет и мирис. Това ги обособява в обособена кулинарна група. Една от най-лесните и обичани елементи за готвене е рибното филе. То е елементарно вкусно, няма кости и даже няма типичния мощен мирис, характерен за останалите рибни артикули.

Може да се подготвя по всевъзможен метод - панирано, пържено, печено. На каквото и да заложите, няма да сбъркате.

Леките предписания с рибно филе са едно положително решение, с което да блеснете при всеки мотив. Ето няколко хрумвания по какъв начин да си го приготвите:

Рибни филенца с лимон и каперси

 Риба

Необходими артикули: 3 бр. рибни филета по желание, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, 150 мл бяло изсъхнало вино, 150 мл пилешки бульон, сока на 1 лимон, 1/2 лимон, 2 с.л. каперси или 2 кисели краставички, нарязани на ситно, 2 дребни люти чушки, 2 с.л. масло, 1 с.л. свеж копър, сол, черен пипер

Начин на подготвяне: Филетата се подсушават добре. Осоляват се и се поръсват с черен пипер. Оставят се за 5 минути да починат.

Маслото и зехтинът се загряват в подобаващ тиган. Преди да се слагат в мазнината, рибните филета могат да се овалят в брашно по избор. Пържат се до златисто от двете страни - по 2-3 минути от всяка. Изваждат се в паница.

Виното се сипва в тиган и се оставя за 1-2 минути да клокне. Прибавят се пилешкият бульон, лимоновият сок, половината лимон и чушките, нарязани на кръгчета. Оставят се да къкрят до съкращаване на соса на половина.

Рибните филета се връщат в тигана. Добавят се каперсите и маслото. Задушават се под похлупак за 4-5 минути.

Рибата се сервира полята с 2-3 лъжици сос, няколко резена лимон и чушка. Отгоре се поръсва със ситно нарязания копър или магданоз.

Рибно филе в сметанов сос

 Рибно филе със сметанов сос

Необходими артикули: 1 кг филе (хек), 3 глави лук, 2 ч.ч. бяло вино, 40 г краве масло, 1-2 с.л. горчица, няколко стръка раздробен магданоз, ½ л. черен пипер, 1 дребна кофичка заквасена сметана, сол

Начин на подготвяне: Филето от риба се накисва за 10-тина минути в 1 ч.ч. вино, сол и черен пипер. Маслото се загрява в тигана и в него се задушава за малко накълцаният лук. Щом омекне леко, се прибавя сметаната. Разбърква се и се прибавят горчицата, останалата 1 чаша вино и смлените бадеми. Посолява се на усет и се оставя да къкри на слаб огън за към 10 минути. Накрая се подправя с черния пипер.

Филето се слага в леко намазнена тава за печене. Отгоре се залива със сметановия сос. Пече се към половин час в умерена авансово загряна фурна. Ястието се сервира поръсено с наситнен магданоз и гарнитура от картофи.

Кълбенца от рибени филета

Необходими артикули: 350 г рибни филета, 1 глава лук, 1 жълтък, 125 г бутер или друго маслено тесто, магданоз и/или копър, сол, черен пипер

Начин на подготвяне: Тестото се разстила оптимално фино и се нарязва на оптимално фини линии. Филенцата и лукът се накълцват на ситно. Сместа се овкусява. От нея се оформят дребни топки, които се завиват в линиите тесто. Подреждат се върху хартия за печене и се намазват с разрушения с малко вода жълтък. Пекът се в авансово загрята на 190 градуса фурна към 30 минути. Рибните кълбенца се сервират с млечен, чеснов, майонезен или различен сос по желание.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР