Рибата е божествена храна не само защото Христос е нахранил

...
Рибата е божествена храна не само защото Христос е нахранил
Коментари Харесай

Рибата - божествена храна за здраво и силно тяло РЕЦЕПТИ

Рибата е божествена храна не единствено тъй като Христос е нахранил народа с две риби, а тъй като е едно от най-хубавите средства, дадени ни от Бог, да бъдем здрави и във форма. И няма вяра на света, която да не разрешава яденето й.

Рибата е необикновено потребна за тялото ни във времето на пролетната отмалялост. Тя ни зарежда с витамини, незаменими минерали и омега-3 мастни киселини на организма. Приготвяйте рибени ястия за фамилията си по-често, с цел да се погрижите за общото здраве. Риба звук е източник на някои витамини от група В - B3 и B6, и минерали като магнезий, фосфор, калий и селен. Сьомгата пък е богата е на витамините А, E и D. Характерно за нея е, че съдържа високо количество протеини и мазнини, само че не съдържа въглехидрати.

Предлагаме ви няколко лесни предписания за вкусни рибени ястия.

Печена сьомга с масло и чесън

Необходими артикули:

4-5 части филе от сьомга

1 лимон

2-3 огромни домата

150 г масло

3 скилидки стрит чесън

1 щипка сушен риган

1 щипка мащерка

1 с.л. мед

сол, черен пипер на усет

Начин на подготвяне:

Разтопете маслото и го сложете в купа. Прибавете към него чесъна, меда и останалите подправки и разбъркайте добре. В тава за печене поставете едно огромно парче алуминиево фолио. Подредете върху него няколко части лимон, домати и няколко стръка мащерка и върху тях сложете рибата. Завийте фолиото от всички страни, без да покривате сьомгата, а единствено да се възпре приключването на соса и маслото. Залейте рибата с маслото и я поръсете с малко сол и черен пипер. Печете в авансово загрята фурна на 180 градуса за към 20-25 минути.

Рибни кюфтенца с картофи на фурна

Необходими артикули:

1 консерва риба звук в личен сос

2 огромни картофа

1 или 2 яйца, галета

1 щипка сол

1 щипка черен пипер

1 щипка риган

Начин на подготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сварете ги в подсолена вода. След като омекнат, ги извадете от водата и ги отцедете. Отцедете и рибата от соса в консервата. Намачкайте картофите с решетъчна лъжица. Смесете ги с рибата и подправките. Оваляйте ги в разрушените яйца, по-късно в галетата. Оформете дребни кюфтенца с ръце. Подредете ги върху хартия за печене, постлана в тава. Печете в авансово загрята на 200 градуса фурна за към 30 минути или до зачервяване.

Рибена чорба

Необходими артикули:

400 г бяла риба

300 г картофи

1 морков

1 филиз праз лук

1 щипка девесил

2 с.л. зехтин

3 стръка мащерка

1 лимон

сол и черен пипер на усет

свеж магданоз за поръсване

Начин на подготвяне:

Нарежете картофите на дребни кубчета. Сварете ги в дълбока тенджера с вода. Към тях прибавете зехтина и солта. Разбъркайте. Добавете моркова, също нарязан на ситно. Когато картофите и морковът омекнат, прибавете рибеното филе, авансово нарязано на едри части. Прибавете и ситно нарязания праз лук. Оставете да се варят за към 10 минути. Преди да свалите от котлона, прибавете изцедения сок от лимон. Сервирайте супата, поръсена с свеж магданоз.

Салата с херинга и фасул

Необходими артикули:

1 глава червен лук

200 г алено цвекло

1 ябълка

1 дребна консерва червен фасул

маслини

филе от херинга консерва

маруля за канапе

1 шепа орехи

лимонен сок

магданоз

сол и черен пипер

Начин на подготвяне:

Нарежете лука, ябълката и цвеклото. Сложете продуктите в огромна купа и прибавете боба, маслините и рибата, разбъркайте добре със сол и пипер на усет. Сложете листата на марулята на дъното на купата за сервиране, изсипете сместа, полейте с лимонен сок и поръсете с орехите и магданоза.

Съвети: Как да я приготвим

Има няколко съществени метода, по които може да приготвите риба.

Първият от тях е на пара. Сложете малко вода в уреда за готвене на пара и овкусете рибата. Ако сложите под нея подправките, те ще й придадат прелестен усет и мирис.

Друг метод за подготвяне е печенето на фурна. Използва се при неособено огромни риби и филета. Използвайте фолио, с цел да завиете рибата, преди да я пъхнете във фурната.

На скара се запичат огромни части от едра риба като риба звук и сьомга или пък дребни цели риби като сардини и кефал.

Преди печене мариновайте рибата. Маринатата за риба се подготвя от сока на 1 лимон, 1 с.л. измит и настърган джинджифил, ½ стрита суха алена чушка, 2 - 3 бр. настъргани скилидки чесън, 1 с.л. соев сос и по 1 ч.л. сусамово олио и захар.

Към рибата е доста уместно да се поднесат гъби, картофи или сварени яйца. Може също по този начин да се гарнира с бланширани зелен боб, стъбла целина, праз лук или алена чушка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР