Рибарският бранш настоява за спешна държавна помощ за сектора. От

...
Рибарският бранш настоява за спешна държавна помощ за сектора. От
Коментари Харесай

Рибарите искат спешна държавна помощ за сектора

Рибарският отрасъл упорства за незабавна държавна помощ за бранша. От Асоциацията на производителите на рибни артикули БГ ГИШ са изпратили писмо още при започване на месец септември до премиера, министрите на земеделието, екологията и защитата. В него те показват, че браншът е обиден както от военните учения в Черно море, по този начин и увеличението на предпазените зони.

„ Причините се наслагват. Една то тях е непрекъснатото нарастване на зоните по Натура 2000 и на този стадий няма никакви проекти, в които да бъдат написани обезщетения за риболовците, които имат ограничавания. Какви ограничавания има? Не е ясно законодателството. Кои уреди са позволени? Няма доста огромна изясненост какво можем да вършим в тези зони по Натура 2000. Освен тези зони, се вършат и предпазени зони за някои местообитания. Ние разбираме обстановката, желаеме да запазим природата и ресурса, само че се оказва, че са прекомерно доста огромни са зоните по Натура 2000 и в този момент се усилват още “, разяснява ръководителят на Асоциацията на производителите на рибни артикули БГФИШ Йордан Господинов.

Очаква се да бъдат обособени и нови зони за построяването на ветропаркове в морето, с което също ще се понижи обсегът на активността на риболовците.

„ За това водим обособена преписка. Никой не ни обръща внимание. Сформирана е някаква група да комуникира по какъв начин да се изградят ветропарковете в морето и никой не се сеща, че има една обществена група наречена български риболовци. Ние не знаем в тези полета какво ще се прави, по какъв начин тези полета ще повлияят на миграционните пътища на рибите, които идват, тъй като част от тях идват през Босфора. Ние ги ловим, когато са тук. Отделно от това има локални типове, които живеят в тези ареали, където ще се построяват зоните – калкана, попчетата, сафрида “, уточни Господинов.

Той добави, че по първична информация тези зони попадат в типичните риболовни полета. Едно от тях се намира на границата на страната с Турция. Промяната на климата също се отразява на улова на риболовците.

В Директивата, която касае бранша, е разказано по какъв метод и при какви условия риболовците могат да бъдат финансово обезщетени.

„ Това са премахване и компенсиране на вреди, породени от неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени за естествени бедствия. Цъфтежът на планктона от какво се предизвиква? Причинява се от азотните торове, които идват с подпочвените води. Тези азоти покачват ph на морето. Морето прави избран разцвет. Цъфтежът на планктон сътвори избрани типове. В момента в Черно море има една нова гребеновидна медуза, която се храни с хайвера на цацата. Отделно от това се трансформира температурата, вижда се смяна на теченията, трансформираха се миграционните пътища на рибите “, изясни Господинов.

Според него решение на казуса на бранша може да се откри не с протестни дейности, а с градивен разговор с институциите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР