Рибарниците край про­чутите Фотинските водопади са напълно възстановени и отново

...
Рибарниците край про­чутите Фотинските водопади са напълно възстановени и отново
Коментари Харесай

Възродиха рибарниците край Фотинските водопади

Рибарниците край про­чутите Фотинските водопади са изцяло възобновени и още веднъж налични за любите­лите на риболовния спорт. В тях ще се отглеждат годишно и по 100 хиляди пъстърви за зарибяване, заяви пред­седателят на ЛРС-Пещера Иван Джинев. Това е резул­татът от реализацията на план „ Развитие на турис­тически атракции в Община Батак, посредством възобновяване на рибовъдно стопанство в с. Фотиново “. Обща стой­ност на плана е 71 959,57 евро. Дейностите са обезпе­чени с 61 165,63 евро (85%) по Програма за морско дело и риболовство, посредством Европей­ски фонд за морско дело и риболовство и 10 793,94 евро (15 %) – национално съфи­нансиране. Националното съдружие на ловците и ри­боловците „ Съюз на ловците и рибарите в България” поддържа осъществяването на дейностите със заем от 100 хиляди лв., провиснал с реше­ние на УС на Съюза.

Европейското финансира­не е по Мярка 7.1 „ Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с дребните риболовен стопанства и туризма “. То е в интерес на дребни риболовен общности от Стратегията на локална инициативна рибар­ска група „ Високи Западни Родопи: Батак-Девин-До­спат “. Водните площи на „ Високи Западни Родопи: Ба­так-Девин-Доспат” са 3,12% от цялата територия. В общо 4792 ха вода има и висока централизация на язовири. Те са 10 на брой, като измежду тях са и някои от огромните в България. Тези естествени дадености на региона създа­ват и изключително удобни условия за развиване на ак­вакултури, а те са основата за сполучливото упражняване любителски лов на риба.

Значителна част от рибарската територия на Батак-Де­вин-Доспат обаче попада в предпазени зони и територии по „ Натура 2000 “. Това нала­га използването на специфични ограничения и деликатно използ­ване на капацитета, които тези територии дават. Сред потребностите за развиване на рибарската територия, разпознати в Страте­гията на локална инициативна рибарска група е и подобря­ване на атрактивността на територията за привличане на туристически интерес и възстановяване на качеството на туристическото предла­гане, както и развиването на опциите за рибарски туризъм със значима добаве­на стойност за територията.



За да отговори на потреб­ностите, се залага главно на строително-ремонтни ра­боти за възобновяване на пъстървовото стопанство в с. Фотиново, община Батак. Проектът има за цел повиша­ване атрактивността на сре­­дата посредством основаване на нова за територията туристическа атракция и потребление на локалния запас за възстано­вяване на рибовъдното сто­панство в с. Фотиново.

Пряк ползвател на резулта­та от дейностите по про­екта за Фотинските водопади са децата и младежите от територията на Стратеги­ята на локална инициативна рибарска група. Те ще имат опцията да се запозна­ят с методите на развъждане, улова и изгодите от рибата. Очакванията са, че това по­знание ще способства до уве­личаване на потреблението на рибни артикули, увеличение на туристите, а от там и по­дем в локалната стопанска система.

За реализиране на тези цели в продължение на година и половина (до януари 2021 г.) е осъществен главен ремонт на развъдниците, разполо­жени в 4 бетонови басей­на. Ремонт е изработен и на дребна прилежаща къща за демонстрационни действия и обслужване на стопанството. Обновени са склад за фураж, дървен подслон с барбекю, ограда и мост с настилка за обезпечаване на достъпа.

Село Фотиново се намира на 20 км от административ­ния център гр. Батак и на 30 км от курорта Цигов чарк, кои­то годишно притеглят хиляди туристи от страната и чужби­на. Голяма част от посетите­лите идват с главен претекст лов на риба. Отделно в селото се намират Фотинските во­допади, които се посещават от всички туристи на града и курорта. Възстановеното рибовъдно стопанство в с. Фотиново, благосъстоятелност на съдружие „ Ловно-рибарско сдружение Пещера “ гр. Пеще­ра, е нова за територията ту­ристическа атракция. Идеята е, като се употребява същест­вуващият обект и естествен запас, всеки екскурзиант да може да се запознае с техниките за развъждане на аквакултури и да практикува любителски лов на риба, в тази ситуация пъстърва. Ползването на рибовъдното стопанство е гратис за посетителите, а част от риба­та, която се отглежда, ще се употребява за демонстрацион­ни действия. С друга част ще се зарибяват водоеми на те­риторията на община Батак.

Сдружението има проект за това по какъв начин да доразвие и надгражда плана, като в бъдеще счита да отглежда по-големи количества дребни рибки, за разселването им в природата. Зарибителният материал ще се доставя в стопанството в интервала ап­рил-май като личинки, а през късна есен ще се извърш­ва зарибяване с еднолетки. Сдружението планува да зарибява до 100 хиляди пъстър­ви.



Иван Джинев, ръководител на ЛРС-Пещера: ЗАТОВА съдебномедицинска експертиза СДРУЖЕНИЕ, ДА СИ ПОМАГАМЕ

Завършихте плана, възстановихте рибарниците, какво следва, господин Джинев?

– Да получим финансирането. Тогава ще можем да си върнем заема към НСЛР-СЛРБ и да открием тържествено новия обект.

Реализирахте плана със средства от Съюза?

– Точна по този начин и ние по тази причина сме признателни на ръковод­ството за бързата и навременна помощ. Първо подпи­сахме контракт с Министерство на земеделието, храните и горите, че ще осъществяваме план „ Развитие на турис­тически атракции в Община Батак, посредством възобновяване на рибовъдно стопанство в с.Фотиново “. После внесохме докладна до УС на Съюза и ръководителят инж. Васил Василев я показа на вниманието на Управителния съ­вет. За три дни взехме решение въпроса и на процедура осигурих­ме средствата. Националното управление взе решение да ни отпусне заем. Подписахме контракт за заем по всички правила със съответната рента и периоди, с цел да можем да финансираме дейностите. Иначе нямаше по какъв начин да стане. Знаете ли какъв брой е мъчно неправителствена ор­ганизация да вземе заем? 20 години съм работил в бан­ка и зная. А и ние по тази причина сме съдружие, да си оказваме помощ.

Но нали сте спечелили финансиране?

– Спечелихме и гаранцията за това е договорът, който подписахме с МЗХГ през април 2020 година Но ние трябваше да финансираме дейностите. Едва като завършихме на­пълно рибарниците и постройките към тях, мина комисия, която утвърди разноските. Събрахме цялата документи, чакаме единствено да се подпише едно позволение от Ба­сеинова дирекция, което в това време е изтекло. Едва тогава разплащателната организация ще преведе средствата. Европейски пари напред не се дават.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР