Рибарите в Царево заплашват да спрат да влизат с лодките

...
Рибарите в Царево заплашват да спрат да влизат с лодките
Коментари Харесай

Протест на рибари в Царево: „Това е подигравка с труда ни“

Рибарите в Царево заплашват да спрат да влизат с лодките в морето, в случай че не се вдигне изкупната цена на паламуда.

От 10 години насам морските вълци споделят, че е нямало толкоз доста от вкусната риба в нашето море, само че поради огромния улов изкупната цената на паламуда внезапно е спаднала през последните дни. Първоначално търговците са я изкупували по 6 лева за кг, а ден след Димитровден цената е паднала до 4 лева
 Стела Костадинова
Това е насмешка с нашия труд . Дават ни по 4 лева за кг, а по магазините цената на паламуда стига до 12 лева, в София се продава дори за 14 лева Ако не се вдигне изкупната цена ще спрем да влизаме в морето и да вадим свеж паламуд. Само по този начин ще принудим търговците да вдигнат изкупната цена. Ако би трябвало ще я подаряваме, само че няма да я продаваме на тази цена ”, съобщи за DarikNews.bg потомственият риболовец Васил Георгиев.
 Стела Костадинова
Ако решите да си купите паламуд от пристанището в Царево риболовците ще ви го продадат сред 8 и 10 лева за численост. Васил споделя, че дневно с лодките вадят по 400- 500 кг., а преди седмица за една вечер в мрежите е уловил 2 тона и 900 кг. паламуд.

Толкова доста риба имаше, че за малко да се обърне лодката ”, споделя Васил.



По думите на риболовците паламуд тази есен има доста поради топлото море. Когато температурата на водата падне под 12 градуса рибата мигрира на юг към Турция. Миналата есен изобщо е нямало, ловили са единствено лефер. Сега след паламуда е ред на чернокопа.

Рибарите упорстват и за помощ от страната. Една от ограниченията, съгласно тях, е безакцизно гориво за лодките, защото цената на нафтата е скочила доста.
В Царево рибарските лодки са близо 240, най-вече по цялото ни Черноморие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР