Рибарите от Северното Черноморие са готови да излязат на протести

...
Рибарите от Северното Черноморие са готови да излязат на протести
Коментари Харесай

Емил Милев: Рибарите са готови за протести заради законопроекта за ветрогенераторите в Черно море

Рибарите от Северното Черноморие са подготвени да излязат на митинги и да блокират пътища поради новия  Това сподели за Радио Варна председателят на Рибарското съдружие „ Черноморски изгрев “ Емил Милев. Новият закон планува построяването на ветрогенератори в акваторията на Черно море, към Шабла, Каварна и Варна. Един от текстовете гласи, че морските пространства ще бъдат давани на концесия за период от 30 години. Законът беше импортиран в деловодството на Народното събрание преди дни, а негови вносители са Ивайло Мирчев, Делян Добрев, Рамадан Аталай, както и варненският народен представител Калоян Икономов. Рибарите упорстват да бъде проведена кръгла маса, на която да бъде разисквано по какъв начин ветрогенераторите в Черно море ще се отразят на морските жители, екосистемите, дънните организми, а и на риболова, сподели Емил Милев. 

Акваторията, където можем да работим, е доста дребна, а Черно море е прекомерно оскъдно - ние работим на 100 метра дълбочина, разяснява Милев. Той добави, че на риболовците в Черно море са наложени редица забрани, а ветрогенераторите ще оставят " единствено едно петънце " за работа, уточни Емил Милев.

По думите му риболовците ще бъдат наранени най-силно поради новия Закон за възобновима сила в морските пространства. Знаете, че към тези перки не се работи и ние няма да можем да риболуваме. Районът, който за нас е прекомерно дребен, се стеснява още повече, сподели още той. 

Според Милев измененията ще попречат на тралирането в Черно море. Това е риболовът в Черно море, безапелационен е Милев. 

По думите на специалиста законопроектът е реалност, само че факт към момента не е станало гласуването в пленарна зала. Всичко ли ще би трябвало да се взема решение с митинги, попита реторично Емил Милев. Той е безапелационен, че би трябвало да бъде търсено мнението на научните институти. Трябва да бъдат взети разнообразни мнения, преди да бъде признат законопроектът, сподели още той. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР