Резултатите разкрили, че основен фактор за повишаване риска от сърдечносъдови

...
Резултатите разкрили, че основен фактор за повишаване риска от сърдечносъдови
Коментари Харесай

Хиляди Българи Умират От Инфаркт Или Инсулт, Но При Тези Хора Рискът Е 3 Пъти По-Голям!

Резултатите разкрили, че главен фактор за повишение риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти, е шумът.

Острият инфаркт на миокарда е заболяване, което визира милиони хора по света. Той настава, когато избран сектор от сърдечния мускул некрозира (умира) и попречва доставката на О2 към сърцето. В множеството случаи това води до гибел или до друга степен на неработоспособност. По данни на Националния център по здравна информация към Министерство на здравеопазването, всяка година, от изострен инфаркт на миокарда, у нас умират близо 6 000 българи.

Инсултът пък е остро нарушаване на кръвообращението в мозъка и води до същите последствия. От Министерството на здравеопазването означават, че през миналата година броят на българите, наранени от инсулт, е надхвърлил 50 000.

Доброволците от новото американско проучване били подложени на позитронно — емисионна и компютърна томография на мозъка и кръвоносните съдове.

Въз основа на резултатите на всеки един от участниците била избрана интензивността на амигдалата (Бадемовидно тяло) — зона в мозъка, част от лимбичната система, която дава отговор за регулирането на равнищата на напрежението и прочувствените реакции.

След това екипът измерил и изследвал равнищата и честотата на звук в регионите, където живеели доброволците, написа Факти.бг.

Съпоставяйки данните, учените разкрили, че интензивността на бадемовидното тяло при хората, подложени на продължителен и мощен звук, е доста по-голяма, спрямо тези, които живеели на по-тихи и спокойни места.

При хората, живеещи в условия на мощно шумово замърсяване, като автомагистрали и летища, амигдалата била самодейна, а равнището на инфектиране на артериите им — по-високо. Учените означават, че при такива индикатори рискът от инфаркт и инсулт се усилва 3 пъти.

В умозаключение, екипът оповестява, че през идващите 5 години, вследствие на нарушено действие на сърдечносъдовата система, в това число сърдечни пристъпи и инсулти, потърпевши 40 от участници в проучването.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР