Резултатите от тазгодишната матура по Български език и литература водят

...
Резултатите от тазгодишната матура по Български език и литература водят
Коментари Харесай

Тревожни изводи от матурата: Двойките растат, шестиците намаляват

Резултатите от тазгодишната матура по Български език и литература водят до тревожни заключения. За първи път от три години двойките порастват, а отличните оценки понижават. Повечето от зрелостниците не съумяват да разсъждават върху текст, а единствено го преписват. Трудно разпознават чуждици и термини.
Това резюме от майската сесия на матурите направи на конференция зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.
Средната оценка за страната от матурата по БЕЛ е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит - по история, е доста добър 4,67.
Шестиците фрапантно понижават. Тази година отлични оценки по български имат 5062 възпитаници от общо 49 341 явили се. Слабите оценки са 4302, а предходната година са били 3025.
Средният триумф също е най-нисък до момента спрямо предходните години, откогато се организират матури.
Най-добри резултати по БЕЛ имат учениците от София-град, Варна, Пловдив, Смолян и Видин, а най-ниски - в Ямбол, Силистра и Кърджали.
Традиционно дилемите по БЕЛ за слято и полуслято писане и разпознаването на откъс в живописен текст се оказват сложни за учениците. Освен това от МОН акцентират и честите неточности, свързани с различаване на термини и непознати думи като " хронометър " да вземем за пример.
Двойно се е нараснал процентът на учениците, които преписват творбата, вместо да основат аргументативен текст по художественото произведение. Намалява и броят на зрелостниците, които се оправят със задачата да създадат обобщение на държавния зрелостен изпит по български език и литература.
Зрелостниците не са се справили добре при разпознаването чии герои са Пиер Спиридонов ( " Тютюн " на Димитър Димов) и Куцар ( " Албена " на Йордан Йовков). Не са съумели да разпознаят още, че хронометър е непозната дума.
Според зам.-министъра на образованието Таня Михайлова е нужно на учениците да се обърне внимание за рационализиране на уменията за схващане, съкращаване и интерпретация на текст, поради което би трябвало да се работи с учителите, в това число и посредством спомагателна подготовка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР