Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден, ще се обявяват

...
Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден, ще се обявяват
Коментари Харесай

Резултатите от проучванията в изборния ден ще се обявяват не по-рано от 20.00 часа

Резултатите от изследванията, осъществявани в изборния ден, ще се афишират не по-рано от 20.00 часа. Това е записано в признатите от ЦИК условия за осъществяване на по този начин наречените екзит пол - изследвания " на изхода " в деня на вота, и за регистрация на организациите, които ги правят.

Съгласно признатото от ЦИК решение се не разрешава под каквато и да е форма общественото разгласяване на каквито и да са резултати от изследвания, осъществявани в изборния ден преди приключването му, и оповестяване края на изборния ден от Централната изборна комисия.

До 24 септември в това число или седем дни преди изборния ден, организациите, които ще правят изследвания на изхода в деня на вота, показват в ЦИК заявление по пример, уверение за настоящо правно положение, лист с имената и единния цивилен номер на анкетьорите по изборни региони, както и методиката за осъществяване на изследванията.

Анкетьорите не могат да вършат социологически изследвания директно пред изборните секции. Те би трябвало да работят на разстояние минимум три метра от изхода на помещението, в което се гласоподава.

При отваряне на изборните кутии и при определяне на резултатите от гласуването в изборното помещение може да участва по един регистриран анкетьор от записана социологическа организация в ЦИК.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР