Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден, ще се обявяват

...
Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден, ще се обявяват
Коментари Харесай

Резултатите на социолозите ще се обявяват не по-рано от 20.00 часа в изборния ден

Резултатите от изследванията, осъществявани в изборния ден, ще се афишират не по-рано от 20.00 часа. Това е записано в признатите от ЦИК условия за осъществяване на по този начин наречените екзит пол - изследвания „ на изхода “ в деня на вота, и за регистрация на организациите, които ги правят.

Съгласно признатото от ЦИК решение се не разрешава под каквато и да е форма общественото разгласяване на каквито и да са резултати от изследвания, осъществявани в изборния ден преди приключването му, и оповестяване края на изборния ден от Централната изборна комисия.

До 24 септември в това число или седем дни преди изборния ден, организациите, които ще правят изследвания на изхода в деня на вота, показват в ЦИК заявление по пример, уверение за настоящо правно положение, лист с имената и единния цивилен номер на анкетьорите по изборни региони, както и методиката за осъществяване на изследванията, напомнят от ЦИК, представени от БНР.

Анкетьорите не могат да вършат социологически изследвания директно пред изборните секции. Те би трябвало да работят на разстояние минимум три метра от изхода на помещението, в което се гласоподава.

При отваряне на изборните кутии и при определяне на резултатите от гласуването в изборното помещение може да участва по един регистриран анкетьор от записана социологическа организация в ЦИК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР