Резултатите от проучването бяха публикувани днес, на 14-ти септември, в

...
Резултатите от проучването бяха публикувани днес, на 14-ти септември, в
Коментари Харесай

Учени откриха косвено, но сериозно доказателство за живот на Венера!

Резултатите от изследването бяха оповестени през днешния ден, на 14-ти септември, в научното списание Nature Astronomy. 

Откакто човечеството учи Слънчевата система чрез галактически апарати, Венера се смята за една от най-негостоприемните планети. Според измерванията, направени от руската галактическа задача “Венера 7 ” на повърхността през 1970 година, температурите достигат 475 °C, а атмосферното налягане – сред 75 и 100 атмосфери. Но това е само първоначалното усещане. Високо в атмосферата съществува пласт, който се назовава “умерена зона ” – там температурите и налягането са сходни с тези на Земята. В продължение на десетилетия учени са изказвали догатки, че там може да виреят микроскопични организми. 

Днес за пръв път разполагаме със сведения, че подобен живот може би в действителност съществува във венерианската атмосфера. 

Посредством телескопа “Джеймс Кларк Максуел ” (JCMT), ситуиран на Хавайските острови, и радиотелескопичната мрежа ALMA в Чили, откривателите откриха в умерената атмосферна зона на Венера веществото  . Химичната формула на фосфина е PH3 и веществото е безцветно, запалимо и токсично. Но не това е забавното, а фактът, че на Земята то може да се получи или чрез метаболизма на живеещи в анаеробна среда микроби, или в лабораторни условия – освен това доста мъчно. Не е известно да съществува метод, по който вещетвото може да се синтезира по натурален небиологичен път на скалиста планета – т.е. от вида на Меркурий, Венера, Земята или Марс. Понякога то може да бъде формирано надълбоко в недрата на гигантските газови планети като Юпитер и Сатурн. Но не и на каменист вид свят.

Фосфин в атмосферата на Венера – илюстрация. Image credit: Image via ESO/ M. Kornmesser/ L. Calçada/ NASA/ JPL-Caltech/ Royal Astronomical Society/ Attribution: CC BY 4.0.

Ето защо изследователите от Масачузетския софтуерен институт на САЩ са разгласили в недалечното минало университетски публикации (например тази – информация на този линк), в които са твърдели, че в случай че фосфинът бъде открит на някоя скалиста планета, това ще е несъмнено доказателство за съществуването на живот.

Разбира се, учените направиха всичко по силите си, с цел да се убедят, че веществото в атмосферата на Венера не може да се получи по никакъв небиологичен метод. Те разгледаха голям брой механизми, включващи слънчева светлина, изхвърлени от повърхността минерали, вулкани и гръмотевици. Нито един от тези небиологични механизми не е в положение да изясни по какъв начин се е получило това количество фосфин, установено от телескопите. По небиологичен път може да се синтезира единствено една десета хилядна от измереното във венерианската атмосфера. 

Следователно нещо би трябвало да е направило фосфина – и разумното пояснение е микробен живот.

Единствената друга опция е да съществува някакъв фундаментално чужд химичен развой. Но в случай че този факт е правилен и въпреки всичко на Венера няма живот, тогава цялостното ни схващане за планетите е сбъркано или ненапълно, следователно ще би трябвало съществено да преразгледаме познанията си за тях. 

Ако обаче се окаже, че учените в действителност са разкрили микроорганизми на най-близката до Земята планета, това значи, че животът е доста по-широко публикуван във Вселената, в сравнение с сме предполагали до този миг. 

Инфо: MIT

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР