Резултатите от биопсия понякога се чакат един месец, докато изследванията

...
Резултатите от биопсия понякога се чакат един месец, докато изследванията
Коментари Харесай

Заради изисквания на здравната каса лекари продължават с болезнени методи

Резултатите от биопсия от време на време се чакат един месец, до момента в който проучванията на черен дроб с ехограф стават за десетина минути

© Надежда Чипева Още по тематиката
Здравната каса смекчи условията лекарите да изписват единствено евтини медикаменти

Докторите от извънболничната помощ няма да се постанова да пътуват до София, с цел да пререгистрират практиката си
2 ное 2018
Парламентарните комисии утвърдиха бюджета на здравната каса

Проектът планува прелицензиране на всички лекарски кабинети и лечебни заведения, както и лекуване единствено с евтини артикули
1 ное 2018 Нов спор сред пациентски организации, здравната каса и сдружението на гастроентеролозите се обрисува по въпроса би трябвало ли биопсията да остане като наложителен способ за диагностика на хепатит С. Въпросът наподобява похитен, в случай че не се вземе поради, че биопсията е извънредно мъчителен способ, носи заплаха за съществени странични резултати, в това число и гибел, въпреки и доста рядко, в същото време тя коства много повече от различните способи на неинвазивна диагностика. 90 000 заболели от хепатит има регистрирани в България, годишно се откриват сред 300 и 400 нови заболели.

Болезнено, само че с опция

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Биопсията съставлява взимане на тъкан от избран орган с тънка игла. Прави се за определяне на тежки болести и при 84% от пациентите е съпроводена със мощни болки, без значение дали е правена с анестезия или не. Изследването може да докара и до спомагателни затруднения, а и не във всички случаи лекарите съумяват да вземат проба тъкмо от болната тъкан или раково образувание.

Същевременно при диагностиката на някои болести на пациентите може да се спести мъчителното прекарване, като се приложат лабораторни и образни проучвания вместо биопсия. Това важи и за лекуване на хепатит С в гастроентерологията. В България обаче това се бави поради лекарите от тази компетентност, обявиха представители на пациентите пред " Капитал ". Според тях, вместо да вкарат най-новите способи на диагностика в клиничните пътеки и управленията за лекуване, гастроентеролозите са се обединили към отреченото от Световната здравна организация (СЗО) и Европейската асоциация за проучване на черния дроб взимане на проба от пациентите. От своя страна гастроентеролозите декларират, че повода за опазване на биопсията като способ за диагностика е в касата, която към момента не е въвела новите лекувания и надлежно - новите условия.

Според различен източник на " Капитал " същинските претекстове за придържане към остарелия способ не са толкоз медицински, колкото пазарни. За една биопсия на черен дроб отделението получава сред 700 и 1500 лева според от това дали тя е високо профилирана. Допълнително в някои клиники пациентите заплащат и иглата за биопсия (70 лева.), а в случай че желаят обща упойка - сред 100 и 150 лева, а престоят за биопсия е най-малко три дни.

От здравната каса означават, от една страна, че по разпоредбите им дефинитивна диагноза при продължителен вирусен хепатит, продължителен автоимунен хепатит и стеатозен хепатит се потвърждават с проучване на материал от чернодробна биопсия. От друга страна обаче, настояват, че " чернодробната биопсия с морфологично проучване не е наложителна. Провежда се единствено по индикации и липса на противопоказания за осъществяване ".

" Незадължително " през предходната година по данни на касата са били извършени 13 857 биопсии, за което лечебните заведения са получили 8.7 млн. лева През тази година досега са извършени 10 667 биопсии на стойност 7.2 млн. лева Ако никой не предложи те да отпаднат при диагностиката на хепатит С, боденето ще продължи и през идната година.

Какво, в случай че не игла

Според пакета от промени в здравните закони, съпътстващи законопроекта за бюджет на НЗОК за 2019 година, до края на март следващата година българското гастроентерологично сдружение би трябвало да изготви стандарти за работа и лекуване, както и правила за добра здравна процедура. Ако не го направи, това ще стори новата мегаагенция за медицински контрол, т.е. страната.
Съсловната организация на лекарите твърди, че единствено членовете й имат компетентността да напишат разпоредбите и това в действителност е по този начин. Същевременно обаче очевидно има случаи, когато в управленията за диагностика и лекуване остават остарели способи - поради условията на касата, а може би и поради парите ѝ.

Според европейските управления за добра здравна процедура и рекомендациите на Световната здравна организация пациентите с хепатит С могат да се диагностицират с неинвазивни способи, т.е. без биопсия. Това става посредством лабораторни проучвания и ехографско проучване на плътността на черния дроб, което се назовава еластография.

В рекомендациите за лекуване на Европейската асоциация за проучване на черния дроб от тази година се отбелязва, че степента на фиброза на черния дроб би трябвало да бъде оценена в началото чрез неинвазивни способи, чернодробната биопсия би трябвало да се употребява в случаите, когато съществуват неустановеност или евентуални спомагателни затруднения. Още през предходната година Американската асоциация за проучване на черния дроб взема решение, че най-ефективният метод за оценка на фиброзата е да се комбинират директните биомаркери с чернодробна еластография. За биопсия би трябвало да се мисли единствено в случай че едното от двете проучвания демонстрира цироза, а другото не.

СЗО също разгласява рекомендации за лекуване на продължителен хепатит С, които са предопределени за държавните управления, изключително в страните с ниски и междинни приходи. Една от тези рекомендации е в ресурсно лимитирана среда оценката на фиброзата на черния дроб да се прави посредством неинвазивни проби. Така ще може да се откри дали има или не цироза на черния дроб преди започване на лекуването.

Дори и да не се взема поради страданието на пациента, биопсията отново е изцяло непотребна по няколко аргументи. На първо място, тя към този момент не се ползва за диагностициране на хепатит С в останалите европейски страни и по света. Освен това при старите способи на лекуване на хепатит С положението на черния дроб е било от решаващо значение за това какви медикаменти и в каква доза би трябвало да назначат. Новите лекувания обаче се състоят в таблетки в едно и също количество за всички пациенти без значение от степента на фиброза (уплътняване на черния дроб). Самият медикамент пък води до цялостно изцеление за два-три месеца.

За последните две години у нас с таблетки изцяло са излекувани 2300 души съгласно данни на НЗОК.

Българските причини

Дружеството на гастроентеролозите обаче очевидно е решило да не се съобрази с тези рекомендации и да остави биопсията като наложително проучване по условие на касата. На уеб страницата на сдружението е записано, че " чернодробната биопсия е главен способ за доказване степента на чернодробната фиброза и тя е с годност четири години ". Изследването не се прави при избрани затруднения, заболели на диализа или с бъбречна трансплантация.
Същото написа и на уеб страницата на касата за лекуване на вирусен хепатит С – на пациентите се прави биопсия. На нито едното от двете места не се загатват други съвременни способи за диагностика.

Защо да и за какво не

Според пациентите на какъв стадий е болестта на черния дроб може да се откри с лабораторни проучвания и с еластограф – уред, с който се мери плътността на черния дроб и обгръща целия орган.

" Времето за проучване е сред седем и 10 минути. То коства 185 лева и използваме апарата от към този момент пет години. Досега сме създали над 3000 проучвания и сме икономисали на пациентите голям брой биопсии. НЗОК обаче взема решение дали да се прави биопсия на пациентите или не ", разяснява доктор Радин Цонев, шеф на отделението по гастроентерология в " Аджибадем Сити Клиник болница Токуда " - София.

В УМБАЛ " Софиямед " проучването коства 200 лева

Според националния съветник проф. Константин Чернев, който завежда клиниката там, проучването единствено с еластограф не е задоволително.

" Изискването за биопсия на черен дроб при пациенти с хепатит С е доста значимо, тъй като то дефинира най-точно степента на чернодробното увреждане и лечебния режим, с който ще бъдат лекувани. Лабораторните проучвания и еластографията не са в положение да диференцират тъкмо другите степени на чернодробно увреждане, което не разрешава избор на вярно лекуване на пациентите сега.

Лабораторните проучвания и това с еластограф могат да заменят чернодробната биопсия, както е в някои европейски страни, когато на пазара има всички модерни препарати за лекуване на хепатит С. В този смисъл сега българските стандарти са доста точни и насочени към пациентите по най-хубавия метод. Понеже се чака утвърждението на още два препарата за лекуване на хепатит С през 2018 година, най-вероятно от идната година ще отпадне осъществяването на чернодробна биопсия при пациентите с хепатит С ", разяснява проф. доктор Константин Чернев, народен съветник по гастроентерология и шеф клиника " Вътрешни заболявания и хепатогастроентерология " в УМБАЛ " Софиямед ".

Председателят на Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография проф. Красимир Антонов от гастроентерологичната клиника на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " - София, отбелязва, че все още биопсията се постанова, защото лекуването в България към момента е с таблеткови режими, при които е значимо какво е уплътняването на черния дроб.

" При фиброза първа и втора степен лекарството се приема осем седмици, а над тази степен - 12 седмици, като, в случай че има цироза, се прибавя още един медикамент - рибаварин. Очакваме здравната каса да стартира да покрива новото лекуване от април идната година, надзорният съвет на здравната каса би трябвало да реши по какъв начин да се изписва лекуването и защото това не е станало, стигнахме до елементарния извод, че чернодробната биопсия остава като диагностика, по метода, по който съществува, до момента в който не се трансформират условията и не забележим в ръцете си двата нови пангенотипни продукта ", споделя проф. Антонов. Той добавя, че здравната каса ще се съветва с сдружението през януари идната година, само че те не желаят да рискуват и се въздържат да подхващат радикални промени.
Гледната точка на представителите на пациентските организации е, че биопсията е стар способ, който не може да ползва при част от пациентите, да вземем за пример при тези с цироза. " Наскоро получихме сигнал от стара пациентка с декомпенсирана цироза, че в провинциална болница отхвърлят в продължение на месеци да й напишат протокол за лекуване, в случай че тя не се съгласи да се подложи на биопсия. Очевидно цената на клиничната пътека при някои лекари е единствената мотивация, а сигурността на пациента е без значение. Да не приказваме за физическия дискомфорт за пациента, болничния престой и разноските по една биопсия. Понякога пациентите чакат цялостен месец за резултат, до момента в който с еластограф той става за пет минути. Този способ се наложи като общоприет в цяла Европа, където към този момент от години не се правят биопсии, само че очевидно това не е задоволителен мотив, който да убеди българските лекари в множеството му прерогативи ", счита Силвана Лесидренска, ръководител на съдружие " ХепАктив ".

Тя добавя, че е неясно " за какво касата, чиито опити за понижаване на разноските виждаме непрекъснато, от време на време с опустошителни последствия, приема жертвоготовно едно решение, което нито е в интерес на пациента, нито на обществените средства, с която тя оперира. Вместо да се вкара потвърдилата се в целия свят еластография, която е бърза, безболезнена и в пъти по-евтина, тя избира да останем в Средновековието, режейки и дупчейки пациента като парче месо ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР