Рейн пресъхва. Затова алармираха климатолозите в Германия. Реката е най-важната

...
Рейн пресъхва. Затова алармираха климатолозите в Германия. Реката е най-важната
Коментари Харесай

Рейн пресъхва, има ли опасност за Дунав?

Рейн пресъхва. Затова сигнализираха климатолозите в Германия. Реката е най-важната транспортна водна артерия на страната и играе значима роля за обмена на артикули и запаси.

Проблемът не се появява за първи път тази година, а германците към този момент работят по отстраняването му. Става дума за новаторски шлеп, направен в колаборация сред разнообразни компании, който плава безпроблемно и при по-ниски равнища на водата и по този начин подсигурява преноса на артикули.

Ниското равнище на реката се дължи освен на сушата, а и на дребното количества снеговалежи в региона на Алпите през зимата. Оттам извира освен Рейн, само че и доста притоци на Дунав.

" За Дунав би трябвало да се има поради, че реката е по-голяма. Следователно е допустимо суша в някои елементи да не докара наложително като цяло до по-ниски равнища. Трябва да се случат по-мащабни процеси. Като огромна река, Дунав може по-добре да компенсира интервали на суша в някои елементи, в сравнение с Рейн, да вземем за пример ", изясни пред Нова тв климатологът Петер Греве.

Засега заплаха за Дунав няма, само че ще продължи ли тази наклонност за ниски равнища на водите на реките и в бъдеще?

" Екстремно ниското равнище на реките е обикновено събитие. През последните години се случва ту да е горещо, ту да е влажно. Подобни ниски равнища не се свързват наложително с климатичните промени. Но сходни събития се случват по-често в последните години. Така че, вероятността климатичните промени да ускорят процеса се усилва ", разясни Греве.

А протичащото се с речните води има своето отражение върху природата. С ниските равнища идва и повишение на температура на водата, което въздейства отрицателно на рибите, растенията и цялата екосистема в дадената река.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР