Революционните лечения на Алцхаймер, които премахват токсичните протеини от мозъка,

...
Революционните лечения на Алцхаймер, които премахват токсичните протеини от мозъка,
Коментари Харесай

Изследователите се връщат към ваксините срещу Алцхаймер, подкрепени от скорошния успех на лекарството

Революционните лекувания на Алцхаймер, които отстраняват токсичните протеини от мозъка, съживиха интереса към имунизациите за лекуване на заболяването, ограбваща паметта, като евентуално оферират по-евтина и лесна за използване алтернатива за милиони хора, съгласно изявленията с 10 учени и ръководители на компании.

Клиничните тествания са в ход или са приключени за минимум седем ваксини против Алцхаймер, предопределени да впрегнат имунната система, с цел да отърве мозъка от обвързваните с заболяването протеини бета амилоид или тау, откри обзор въз основата данни ClinicalTrials.gov на държавното управление на Съединени американски щати. Още са на път.

Подновеният интерес към имунизациите против Алцхаймер следва обещаващ първи опит преди повече от 20 години, който беше зарязан, откакто 6% от доброволците в изследването развиха животозастрашаващо инфектиране на мозъка, известно като менингоенцефалит.

След това откривателите се насочиха към по-безопасен път, вливайки мощно ориентирани изкуствени антитела на пациенти, които заобикалят имунната машина на тялото.

Eisai (4523.T) и неотдавна лансираният Leqembi на Biogen (BIIB.O) и донанемаб на Eli Lilly (LLY.N), които в този момент са под регулаторен обзор на Съединени американски щати, са две такива лекувания, които циментираха мнението, че премахването на амилоида е от основно значение за битката с Алцхаймер при хората с ранен етап на болестта. Този триумф последва години на провали, които накараха доста специалисти да слагат под подозрение теорията за амилоида.

Учените, в това число тези от Vaxxinity (VAXX.O), AC Immune и Prothena (PRTA.O), имат вяра, че към този момент схващат какво се е объркало с първата ваксина и тестват инжекции, за които се надяват, че ще предизвикат имунен отговор, без да предизвикват ненужно инфектиране. Американската администрация по храните и медикаментите даде на първите две интензивен статут, което би трябвало да форсира прегледа на тези ваксини.

Д-р Рейза Сперлинг, откривател на Алцхаймер в Mass General Brigham в Бостън, сподели, че има вяра, че имунизациите ще играят значима роля, защото откривателите се стремят да предотвратят Алцхаймер. „ Много съм разпален, че това е мястото, където би трябвало да отидем. “

Sperling води изследване при когнитивно естествени хора с протеини на Алцхаймер в мозъка им. Тя обмисля ваксини за идващото си изследване при асимптоматични хора с протеини на Алцхаймер в кръвта им, само че не задоволително, с цел да се записват при сканиране на мозъка.

Ваксините против Алцхаймер към момента са в ранен етап и ще изискват огромни, траяли години опити, с цел да покажат, че работят.

Все отново ваксина, прилагана на всяко тримесечие или два пъти годишно, може да предложи отмора от скъпите инфузии на Leqembi два пъти месечно, разширявайки достъпа измежду почти 39 милиона души по света с Алцхаймер.

„ Те биха могли да бъдат на всички места по света и да не са толкоз скъпи “, сподели доктор Уолтър Корошец, шеф на отдела за неврологични болести на Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати.

„ ПОРИТЕ съдебна експертиза ОТВОРИХА “

Vaxxinity може да е на първо време, защото към този момент е приключила малко изпитване Фаза 2 на своята ваксина, UB-311. Главният изпълнителен шеф Мей Мей Ху сподели, че триумфът на Leqembi удостоверява дълго оспорвана догадка.

„ Това, което знаем, е, че в случай че нокаутираме някои неприятни форми на амилоид, ще забележим резултат в клиничните резултати и това е необикновено “, сподели тя за способността на Leqembi да забавя когнитивния крах.

Данните от Фаза 2а изследване на Vaxxinity на 43 доброволци в Тайван, оповестени през август, демонстрират, че имунизацията е безвредна и търпима след 78 седмици, като съвсем всички участници създават отговор на антитела. Няма случаи на отичане на мозъка, само че 14% (6) са развили мозъчно кървене, непряк резултат, който също е общ за вливаните лекувания.

Vaxxinity търси сътрудник, който да помогне за финансирането на по-голямо, потвърдително тестване, само че откри, че климатът през последните няколко години е „ много леден “, сподели Ху. „ С утвърждението (на Leqembi) портите се отвориха и има доста повече възторг, доста повече вложения. “

КАКВО съдебна експертиза ОБЪРКА

Първата ваксина против Алцхаймер показва признаци на изгода, само че също по този начин провокира извънконтролен отговор от Т-клетките на имунната система, които би трябвало единствено да унищожават инфектираните кафези.

Повечето от по-новите ваксини са ориентирани към В кафези, имунни кафези, които създават антитела.

Ваксината на AC Immune задейства единствено В-клетките, сподели доктор Майкъл Рафии от Университета на Южна Калифорния.

Във Фаза 1 изследване, водено от Rafii, AC имунизацията не е предизвикала никакъв менингоенцефалит, само че единствено част от участниците са развили имунен отговор. Сега компанията тества преформулирана версия.

Главният изпълнителен шеф на AC Immune Андреа Пфифер допусна, че устойчивият имунен отговор към имунизацията при някои пациенти изяснява неналичието на мозъчен оток или кървене, следени при моноклонални антитела като Leqembi, които доближават своя пик след всяка инфузия. Повече данни се чакат през първата половина на 2024 година

AC също по този начин си сътрудничи с Johnson & Johnson (JNJ.N) за ваксина, която е ориентирана против тау, отровен протеин на Алцхаймер, обвързван със гибелта на мозъчни кафези.

Prothena, която беше отделена преди десетилетие от компания, която взаимно създаде тази първа ваксина, идната година се надява да стартира тестване на ваксина, която е ориентирана както към амилоид бета, по този начин и към тау за предварителна защита на Алцхаймер.

Prothena също има анти-амилоидно антитяло във Фаза 1 изпитвания и анти-тау антитяло, лицензирано от Bristol Myers Squibb (BMY.N).

Главният изпълнителен шеф на Prothena Джийн Кини сподели, че имунизацията на компанията създава високи равнища на зрели антитела. Създаването на мощен имунен отговор е от решаващо значение за такива ваксини, които нормално се дават на възрастни хора с по-слаба имунна система, сподели той.

Той вижда имунизациите като идеални за хора с предсимптомна болест на Алцхаймер. „ Това, което желаете да извършите, е да предотвратите появяването на заболяването преди всичко. “

Репортаж от Джули Стейнхуйсен Редактиране от Каролайн Хюмър и Бил Беркрот
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР