На 10 май, петък, от 18.00 ч. в Регионалната библиотека

...
На 10 май, петък, от 18.00 ч. в Регионалната библиотека
Коментари Харесай

Представят във Варна книгата на Мартин Иванов „Бившите хора“ на концлагерна България“

На 10 май, петък, от 18.00 ч. в Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков “ – Варна ще бъде показана книгата на Мартин Иванов „ Бившите хора “ на концлагерна България “, оповестяват от Държавния списък в морската столица.

За книгата:

Систематичното заличаване на българския хайлайф от Българска комунистическа партия и Държавна сигурност след 9 септември 1944 година оживява с гласовете на оживелите в проучването на доцент д. н. Мартин Иванов – „ Бившите хора “ на концлагерна България “.

Съдбата на тези близо половин милион дами, мъже и деца, дамгосани, прогонени и редовно декласирани след 9 септември 1944 година от комунистическите управляващи, е в детайли изследвана в книгата. Този впечатляващ в детайлите и прецизността си теоретичен преглед се старае да даде думата на свидетелства от оживелите „ някогашни хора “, огласявайки колкото се може по-пълно техните принудително заглушавани до момента гласове, допълват издателите.

Отразен е интервалът на половин век гонения и дискриминация, в който по разнообразни способи се лишава обществения, стопански и политически статус на генерации „ недоубити буржоа “. Половин век, в който страната се трансформира в

истински затвор за стотици хиляди наши сънародници.

С помощта на триста и девет изявленията и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции,

излъчени в предаването „ Джинс “ по Българска национална телевизия, и работа с документите на архивите на Държавна сигурност, откривателят наблюдава веригата

от събития по премахване в обществен, а значително и в чисто физически смисъл на додеветосептемврийските елити

и последвалата тяхна сложна акомодация в границите на Народната република България.

„ Бившите хора “ на концлагерна България “ е безпощадна хроника на времена, в които неизброими животи се оказват в стоманения и безсърдечен пестник на властта, и преглежда в дълбочина и аналитично една от най-травматичните и дълго премълчавани тематики в българската история

За създателя:

Мартин Иванов Иванов е български историк, експерт по българска стопанска история на XX век, старши

научен помощник II ст. Министър на културата от 6 август до 7 ноември 2014 година Секретар на президента Росен Плевнелиев

по просвета, обучение и национална еднаквост. От 2016 до 2021 година е дипломат на България във Финландия. Владее британски, съветски, употребява сърбохърватски език.

Биография

Произход и обучение

Роден е на 4 август 1970 година във Велико Търново, България. Магистър по история в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ (1994) и магистър по право в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ (2003). Доктор по история в Института по история при Българската академия на науките (БАН) с дисертация на тематика „ Стопански и финансови проблеми във външната политика на Народния блок 1931 – 1934 “ (1999).

Професионална кариера

От 2000 година работи в Института по история при Българска академия на науките, а от 2008 година е доцент там (научен помощник – 2000, старши теоретичен помощник II ст. – 2008). Преподава стопанска история в Габровския механически университет (1999 – 2004), Варненския механически университет (1999 – 2004), СУ „ Св. Климент Охридски “ (от 2007) и във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (от 2009).[1][2] От 2015 година е доцент в катедра " Социология " на СУ „ Св. Климент Охридски ", а от 2021 - лекар на науките.

Сътрудник на вестник „ Век 21 “ (1990 – 1993). Член е на публицистичния съвет на списание „ История " на издателство „ Аз Буки " от 2012 година

Член на редколегията на списание „ Демократически обзор “ (1994), завеждащ отдел „ История “ в списанието

(1996). Съорганизатор на семинара по стопанска и обществена история „ Стопанска (социална) България. Настоящето през културата на предишното “ (от 2005). Член на Програмния съвет към Българска национална банка (2007). Член на Експертния съвет към Института за

изследване на близкото минало (2008).

Автор е на над 150 научни изявления и 9 монографични проучвания върху икономическата и обществената политика на България от 70-те години на ХIХ в. до наши дни. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия.

От 2011 година до 2013 година е ръководител на Държавната организация „ Архиви “. Освободен е изненадващо от поста в края на август 2013 година и на негово място е назначен дългогодишният чиновник на Министерство на вътрешните работи и на Държавна сигурност Иван Комитски. Повече от 60 от най-известните български учени и преподаватели историци, литературоведи, философи и социолози разгласяват отворено писмо, в което упорстват за преразглеждане на взетото от държавното управление решение.

Политическа активност

Назначен с декрет на президента от 15 октомври 2013 година за Секретар на президента по просвета, обучение и

национална еднаквост.

От 6 август до 7 ноември 2014 година е министър на културата в служебното държавно управление на Георги Близнашки. От 2016 до 2020 е дипломат във Финландия и Естония. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР