Турция е страната, която пленява посетителите с едни от най-красивите

...
Турция е страната, която пленява посетителите с едни от най-красивите
Коментари Харесай

Най-известните древни градове и съкровища на Турция, които са любими на туристите

Турция е страната, която пленява посетителите с едни от най-красивите антични съкровища в света, въодушевили доста известни легенди и митове. Пътувайки по западното крайбрежие на страната, разпростряло се от Егейско до Средиземно море, туристите могат да открият доста от тях, а като част от плана за нощни музеи в Турция, част от тези археологически обекти в този момент са отворени за гости до среднощ, с цел да могат повече хора да открият богатото културно завещание на страната.

Разположен около кристално сините води на Егейско и Средиземно море, Анадолският район е посипан с антични градове, в които туристите могат да се насладят и на неповторимите кулинарни обичаи на региона. Анадолските земи също са носители на редица „ първи " достижения, с помощта на множеството цивилизации, които са заселвали района. Там, където се срещат Изтокът и Западът, тази антична земя е цялостна с изненади, а всяка стъпка разкрива пластове история.

В сърцето на легендата: Троя

Навсякъде в Турция има пленителни антични градове, само че един от най-известните сигурно е Троя – обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Разположена в подножието на Ида планина в Чанаккале, с девет разнообразни градски пласта – Троя е била дом на голям брой селища и цивилизации. Там се е развила Троянската война от античния епос на Омир „ Илиада ", и е първата спирка на „ Пътят на Еней " – единственият културен маршрут, приет от Европейския съвет, който стартира в Турция.

Задължително посетете: Музеят на Троя, който се намира на входа на античния град и е притежател на най-престижните награди за музеология в Европа. Той показва историята и културата на града посредством ясни и изчерпателни експозиции на артефакти и други находки, открити при разкопки в района.

Великолепният пристанищен град: Ефес

Друг фамозен античен град в Егейския район е Ефес, който през 2015 година е разгласен за обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Обитаван в продължение на към девет хиляди години, от праисторическия до османския интервал, Ефес е бил един от най-големите пристанищни градове в света в интервала на своя подем и понастоящем е измежду най-добре непокътнатите археологически обекти в света. Забележителностите в античния град включват библиотеката на Целс и Големият спектакъл, който е най-големият в Турция с потенциал 30 000 зрители; руините на храма на Артемида, едно от седемте чудеса на античния свят; Портата на Мазей и Митридат; храма на Адриан и къщите на терасите. Можете също по този начин да посетите цифровия музей Ephesus Experience Museum, най-новата атракция за интерактивно разглеждане на забележителности и потапяне в ежедневния живот на града.

Задължително посетете: Уникални артефакти от раннохристиянския интервал могат да бъдат открити в Ефес и покрайнините му, а точно една от седемте църкви в Мала Азия, упоменати в Откровението на Йоан. Сред значимите свети места в региона са Къщата на Дева Мария, базиликата „ Свети Йоан " и Пещерата на седемте спящи.

Център за излекуване на всеки, без значение от възрастта: Хиераполис

В съседство с траверсите на Памуккале в Денизли се намира Хиераполис – значим лековит и здравен център от древността. Преди две хиляди години траверсите са привлекли вниманието на Пергамското царство и пергаменците са почнали строителство в региона. Древният град е наименуван Хиераполис в чест на Хиера, брачната половинка на Телефос – именитият създател на Пергам. Сред най-забележителните постройки в Хиераполис са римската баня и античният спектакъл. Освен това античният басейн на града, с колони и мрамори, е отворен за посетителите, които желаят да се потопят в същите топли води (36 градуса), в които се допуска, че египетската кралица Клеопатра се е къпала.

Не пропускайте: Да се насладите на лечебните води и спиращата дъха панорама на траверсите в Памуккале, които оферират на посетителите релаксиращи и успокояващи води в лечебните си езерца. Този бял парадайс ще ви накара да се почувствате като в приказка, а горещите извори ще оставят дълготраен удобен резултат върху здравето ви!

Древно богатство с прелестна звучност: Аспендос

Един от най-добре непокътнатите амфитеатри в света се намира в Аспендос, ситуиран в един от регионите към Анталия – Серик в Средиземноморския район. Най-отличителният детайл на именития спектакъл, въодушевил голям брой митове, е неговата превъзходна звучност. Тази ловко основана звучност се е задържала през времето и през днешния ден може да бъде усетена в амфитеатъра, в който не престават да се организират концерти и представления. Акведуктите в Аспендос са друга превъзходна конструкция в града, които са едни от най-хубавите образци на непокътнати антични водни канали.

Не пропускайте: 31-ият Международен фестивал на операта и балета в Аспендос, който ще се организира от 13 до 30 септември, като някои от представленията ще се състоят в Аспендоския спектакъл.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР