Рецесията в еврозоната изглежда все по-вероятна в резултат на задълбочаващата

...
Рецесията в еврозоната изглежда все по-вероятна в резултат на задълбочаващата
Коментари Харесай

Fitch очаква еврозоната да навлезе в рецесия през втората половина на годината

Рецесията в еврозоната наподобява все по-вероятна вследствие на задълбочаващата се газова рецесия. Това показва в собствен отчет рейтинговата организация Fitch Ratings.

Според организацията цялостното прекъсване на потоците на съветски газ към Европейски Съюз се трансформира в рационално съмнение за задачите на построяването на макроикономически прогнози за еврозоната.

Текущата оценка на Fitch е, че брутният вътрешен артикул на еврозоната ще понесе удар от 1,5 до 2 процентни пункта през 2023 година спрямо юнската прогноза на организацията. За Германия и Италия  прогнозата е за по-слаб стопански напредък с 3 и 2,5 процентни пункта.

Според организацията еврозоната евентуално ще навлезе в криза през втората половина на 2022 година, като Германия и Италия ще отчетат годишен спад на Брутният вътрешен продукт през 2023 година

„ Икономическата накърнимост при прекъсване на доставките на газ по съветските тръбопроводи към момента е доста висока макар неотдавнашните нападателни старания за диверсификация на източниците на импорт, изключително на полутечен природен газ “, се показва в отчета.

Нормирането на газа в Европа би засилило икономическите разтърсвания. Въпреки че това не е неизбежно даже при сюжети на цялостно прекъсване на доставките от Русия, сходно развиване би представлявало огромен риск в някои страни, в това число Германия.

Според организацията икономическото влияние на газовия потрес ще отслабне внезапно през 2024 година,тъй като индустриалните структури и моделите на ползване се приспособяват и новите инфраструктурни уреди за импорт на газ ще влязат в употреба.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР