Рецесия имаме, когато има две последователни тримесечения със спад на

...
Рецесия имаме, когато има две последователни тримесечения със спад на
Коментари Харесай

Експерти предупредиха за голяма опасност, която чука на вратата ни

Рецесия имаме, когато има две поредни тримесечения със спад на брутния вътрешен артикул. Очевидно нямаме такава обстановка в България. В последното тримесечие имаме, което статистиката е отчела, растеж от 3,5% на Брутният вътрешен продукт. В Германия се чака да се установи криза, разяснява ръководителят на АИКБ Васил Велев.

По думите му в България ще настъпи икономическа рецесия, само че аргументите за нея ще са външни фактори.

"Причините ще са външни, няма да са провокирани от неверни решения у нас, само че въпреки всичко би трябвало да се видят, с цел да се вземат съответни ограничения, с цел да се минимизират вредите. В Германия от април има доплащане за икономическа отпуска, тъй като има по-малко работа.

Така, посредством средства от бюджета, се поддържат приходите на хората, до момента в който у нас такава мярка по този начин и не получихме ", сподели още Велев пред Българска национална телевизия.

"Конюнктурата сега с нашите търговски сътрудници е неподходяща и е допустимо в кратковременен проект в допълнение да се намалят продажбите. Трябва да се намерения за антикризисни ограничения в промишлеността ", добави още той.

Колегата му Лъчезар Богданов удостовери, че световната стопанска система дава мощни сигнали за проблеми. "В Китай има проблеми, немската промишленост всяка година регистрира спад, оттова по веригата и обвързваните предприятия в Източна Европа. Имаме спад на износа за Германия за първи път от 2014 година. Има висока безработица в Италия...

България към момента има мощна инерция в промишлеността. В момента сме добре, ще имаме наклонност за ускорение на растежа. Но това ще е кратковременен резултат, тъй като е вътрешна конюнктура'', изясни той.

"Факт е, че строим фабрики, единствено че най-вероятно към края на годината ще отчетем експорт за към 30 милиарда, а Словакия, която има по-малко население, ще регистрира експорт за към 82 милиарда евро.

Определено има какво да се прави във връзка с инфраструктурата – автомагистралите са едно нещо, само че има доста други пътища в страната, би трябвало градска среда, безвредни пътища, да има канализация... това са все дълготрайни вложения. Необходимо е възстановяване на инфраструктурата и човешкия капитал ", добави Богданов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР