Рецепти с бъз, които са полезни за здравето, ви споделяме

...
Рецепти с бъз, които са полезни за здравето, ви споделяме
Коментари Харесай

Полезни рецепти с бъз

Рецепти с бъз, които са потребни за здравето, ви споделяме през днешния ден. Лечебни са цветовете, листата, плодовете и кората.

Бъзът е най-известен с това, че се прави сироп от него, който е доста апетитен.

Май и юни е интервалът на разцвет.

Полезни свойства:

пази клетките от свободните радикалиима антивирусни и антибактериални ефектиантисептично и детоксикиращо действиелек антибиотичен ефектподпомага изпотяването (грип)подпомага храносмилането, прочиства храносмилателния трактпремахва запека, поправя изхожданиятапремахва метеоризма и коремната болкаподдържа здрави дихателните пътищапремахва възпалението, кашлицата и слузтаподходящ при простуда, грип, алергии, бронхитдиуретичен резултат, почиства бъбреците и пикочните пътищаотделя пикочната киселина от тялотопремахва ставните болки (ревматизъм, подагра)успокоява нервната системаелиминира стресаоблекчава болката и спазмите (мигрена, корем)подпомага заздравяването на кожата (обриви, екзема, наранявания)дезинфекцира и форсира заздравяването на кожата

Цветовете се берат напролет, а по-късно плодовете се берат през есента.

Цветовете съдържат потребни етерични масла, танини, гликозиди, органични киселини и витамин С.

Запарката от цветовете се употребява вътрешно при настинки и респираторни болести и при отичане на корема.

Плодовете съдържат захари, ябълчена киселина, танини, пектин, витамини С и А, витамини от група В и пантотенова киселина.

Листата от бъз оказват помощ при болки в коляното.

Пресните листа се намачкват, до момента в който пуснат сок, болната става се покрива с тях, увива се с парче плат и се превързва.

Около един час е задоволителен за компреса.

За лекуване на настинки

Бъзът се употребява най-вече при настинки, изгаряния и порязвания.

Сокът и плодовете, както и чаят от кората и цветовете са потвърдени домашни лекове за простуда.

Действа като антиоксидант, защищава клетъчните мембрани от нездравословните свободни радикали, забавя процеса на стареене на клетките.

Плодовете са леко отровни, заради което не би трябвало да се употребяват сурови.

Вана за разпределяне и облекчение на болката в краката

Тази вана е отлична за мъчителни и подути крайници след претрупан ден.

Ревитализира, отстранява миризмата, работи удобно при крампи на краката и отпуска.

Ако страдате от тежест в краката, безпокойствие или просто имате потребност от добра отмора, тази вана безусловно ще ви изправи на крайници.

Залейте с вряла вода свежите цветове от бъз.

Покрийте с похлупак и оставете за към 15 минути.

Добавете малко студена вода.

Потопете краката си.

Рецепти с бъз

Тинктура

Отлично оказва помощ при всевъзможни болки, възпаления и инфекции в устната празнина. Използва се за гаргара и стерилизация. Тинктурата оказва помощ при зъбобол, възпаления, възпалено гърло, грип. Премахва микробите и можете да я употребявате през цялата година.

Необходими съставки:

200 г сушени цветове или 150 г свежи1 литър водка

Приготвяне:

Накиснете цветовете в алкохола. Оставете за един месец и разклащайте понякога. Тинктурата може да се прецеди след месец, само че не е нужно.

Използвайте при инфектиране на устната празнина, зъбобол и възпалено гърло. Тинктурата е отлична при болежка, има успокояващо и лечебно деяние.

Сладко

Сварете 1,5 кг зрели плодове в 400 мл вода, сварете настрана 2,5 кг почистени и нарязани на части ябълки в 400 мл вода, прибавете 1 кг захар и 1 кг желираща захар. Разбъркайте и гответе до втвърдяване. Накрая прибавете 150 мл ром, варете още малко и напълнете бурканите.

Вижте още: Лек против инфектиране и болежка

Оцет

Оцетът се прави от изсушени цветове. 1 кг изсушени цветове се заливат с 1 литър оцет и се оставят да престоят 8 дни на топло място. Прецедете. Този оцет се употребява освен в кухнята, само че има и охлаждащ резултат и може да се употребява за компреси.

Вино

2,5 кг плодове, 4,5 л вода, 1 лимон, квас. Почистете плодовете от дръжките с вилица, прехвърлете ги в съд и прибавете 3 литра вряла вода дружно с нарязания лимон. Намачкайте твърдото наличие и покрийте за 3 дни, като разбърквате всекидневно.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР