Ретрото отново е на мода. Днес продажбите на виниловите грамофонни

...
Ретрото отново е на мода. Днес продажбите на виниловите грамофонни
Коментари Харесай

Ролковите магнетофони се завръщат

Ретрото още веднъж е на мода. Днес продажбите на виниловите грамофонни плочи са на рекордно високо равнище през последните няколко десетилетия. И ненапразно.
Колкото по-бърз е напредъкът на цифровите технологии, толкоз повече хората ги тегли към предходните неща… Хартиените тетрадки и бележници с кожена подвързия, плочите с топъл лампов тон. Дори най-опростените касетофони още веднъж набират известност измежду тинейджърите, които не помнят съскането на аналоговата лента и не са превъртали аудиокасетата с молива си.

Тези артефакти от предишното пробуждат топлота в сърцето и остра носталгия по натуралния и натурален живот. Масовият в миналото артикул през днешния ден се трансформира в скъпа елитна стока, налична единствено за същинските ценители, които могат да си разрешат сходно нещо.

Тази седмица станахме очевидци на знаково събитие. След цели двадесет години немската компания Roland Schneider Precision Engineering от Дюселдорф реши да още веднъж да стартира производството на ролкови магнетофони. Те ще се продават с марката Ballfinger при цена от 9500 до 24 000 евро.

Ролките с аудиозаписи преобладаваха на пазара от 40-те до към 90-те години на предишния век, до момента в който не бяха изместени от други формати. Ролковите магнетофони осигуряваха най-качествения професионален тон, а с лентата се работеше относително елементарно. Едва в края на 20-ти век се появи качествена цифрова техника, която бе в положение да размени студийните ролкови магнетофони при професионалната работа със тон. Все отново благодарение на компютъра е доста по-лесно редактирането на звука и копирането на траковете.



В бита, ролковите магнетофони бяха изцяло изместени от касетофоните в средата на 80-те години. За елементарния консуматор компактността и лекотата на потребление се оказаха по-важни от качеството на звука.

Но в този момент ролковите магнетофони се завръщат. Германските модели Ballfinger са предопределени за най-взискателните аудиофили. Тези устройства се продават при цена от 9500 до 24 000 евро. Предлагат се и конфигурации по поръчка.

„Цифровите медии са страхотни, само че чувството за музика е освен това от слушането на един звуков файл. Има нещо чувствено в ролките, които се въртят, и които можеш да докоснеш“ – сподели Роланд Шнайдер (Roland Schneider), дизайнерът на Ballfinger. „Когато става дума за качество на звука, нищо друго от аналоговия свят не може да ви даде чувството, че сте в професионално студио за звукозапис„.

Компанията Schneider показа прототипите на своите ролкови магнетофони по време на панаира в Хамбург. Веднага се видя оживлението измежду аудиофилите. И незабавно стана ясно, че тази техника ще се търси и ще се продава добре.



Но днешната аналогова техника е на по-различно равнище. Топ-моделът Ballfinger разполага с три мотора с непосредствено задвижване, вградена система за аудио монтаж, знаци на междинното и пиковото равнище на звука, мощна модерна електроника и други приятни неща.

На немската компания са и били нужни шест години с цел да сътвори днешния ролков магнетофон от ново потомство. Още преди началото на всеобщото произвеждане, компанията получи предварителни поръчки от 80 крупни ритейлъра от целия свят.

Очевидно е, че пазарът е узрял за завръщането на ретро форматите, които звучат напълно друго от „плоските“ цифрови записи без изкривявания. Отново стартира инсталирането на аналогово съоръжение в професионалните студия. Само че аналогова техника от ново потомство. Много международни звезди още веднъж преоткриват предходния метод за запис на музика. Lady Gaga, Ryan Adams и The Black Keys са единствено някои от тях, които записаха творбите си на аналогова лента. Експертите смятат, че те ще бъдат последвани и от други музиканти и реализатори.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР