Ресторантьори, кръчмари и всякакви притежатели на хранителни и питейни заведения

...
Ресторантьори, кръчмари и всякакви притежатели на хранителни и питейни заведения
Коментари Харесай

Вечно недоволни: Ресторантьорите на бунт срещу идеите на Асен Василев за касови бележки и заплати по банков път


Ресторантьори, кръчмари и всевъзможни притежатели на хранителни и питейни заведения се възпротивиха заедно против предложенията на финансовия министър в проектобюджета за 2023, които ще ги принудят да издават касови бележки и да заплащат заплатите на служащите си по банков път.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България нарекоха препоръчаните промени „ лобизъм в интерес на банките “, които щели да натоварят „ българския бизнесмен в областта на заведенията за хранене и развлечения “, а „ резултатът ще е нулев “.

Според тях предлагането, в случай че не получи касова записка, клиентът да не заплаща сметката, „ е безумно и дискриминационно “. Нямало и ясна аргументация по какъв начин се потвърждава неиздаването на касова записка и какво се случва, в случай че клиентът си тръгне, преди въобще да му е донесена сметката.

В отвореното си бунтовно писмо ресторантьорите задават риторичен въпрос: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите (и освен там), откакто вменяват на жителите да извършват отговорностите им?

Другото главно предложение – заплатите на всички чиновници в бранша да се изплащат единствено по банков път, „ няма да докара до по-висока събираемост на налози, само че ще натовари административно и финансово сектора и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на голям брой такси “, настояват от асоциацията.

Припомняме, че това е бизнесът, който получи най-големи облекчения от страната по време на коронавирус рецесията, от които се употребява до ден сегашен. Но сметките в кръчмите освен не понижиха, а се усилиха, следвайки правилото на „ алчнофлацията “ – термин, който изяснява за какво инфлацията пада, а цените порастват.

„ При по този начин направените оферти ясно се вижда, че страната в лицето на МФ желае да направи банковата система най-големия админ на данни и да включи в нея чиновници и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти. Остава неразбираем въпросът – до какво завишение в приходната част на държавния бюджет ще доведат тези ограничения? Ясно се виждат планувани покачвания в приходната част на банковата система и покачвания в разходната част за бизнеса, само че не и какво получава страната! “, декларират яростно постоянно недоволните ресторантьори.

„ Ако не ставаше дума за лобизъм в интерес на банките, а за отбрана на държавния интерес, то би следвало да се плануват понижение или унищожаване на таксите по транзакции и обслужване на сметки “, декларират от сектора. И тук, в полза на справедливостта, сме принудени да се съгласим с тях.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР