Ресторанти точат енергото, тарикати товарят сметката на съседитеЗа първите шест

...
Ресторанти точат енергото, тарикати товарят сметката на съседитеЗа първите шест
Коментари Харесай

Крадем ток като за цял град

Ресторанти точат енергото, тарикати товарят сметката на съседите

За първите шест месеца на 2022 година електроразпределителните сдружения откриха обири на електрическа енергия в страната за 3-4 млн. лв., колкото харчи за ток междинен регионален град, написа. Битови и бизнес клиенти са се присъединили нелегално в мрежата и са потребили 16 325 мвтч, без да заплащат. Толкова е потреблението единствено на хванатите противозаконни включвания в мрежата и манипулирани показания на измервателни уреди, оповестиха от енергийните сдружения за в. „ Телеграф “. Техниците на енергото открили също случаи на битови консуматори, осъдени с големи сметки за ток поради техни съседи, присъединили се преди електромера им и товарещи техния измервателен апарат със своята консумация. Пострадалите не са малко, откакто в интернет се популяризира услуга за разкриване на кражба на ток на цена от 70 до 140 лв..

Количества

В Североизточна България за първата половина на годината са открити над 600 случая на непозволено употребена електрическа енергия в съответствие 90% за битови и 10% за небитови клиенти, заяви ЕНЕРГО-ПРО в отговор на питане на „ Телеграф “.

Измерената незаплатена към сдружението сила е 2134 мвтч, която сумарно възлиза на близо 500 000 лева Не се следи причинност при кои бизнеси има най-вече нелегално придобиване на сила, обясниха от енергото. Електроразпределение Юг пък е открила 2938 мвтч открадната електрическа енергия на стойност 643 000 лева в Югоизточна България. Електроразпределителни мрежи Запад (EРМ Запад) е хванала 1838 обири на ток в Западна България. Толкова констативни протоколи за нерегламентирано прилагане на електрическа сила са съставили екипите за битка с кражбите на ток. Общо 87% са откритите случаи на нелегално ползване на сила от семейства. 13% от кражбите са от бизнес консуматори, икономически клиенти. 11 254 мвтч е потребената нелегално сила и тя се равнява на месечното ползване на град като Благоевград. Стойността й е за 2 101 573 лева Откраднатата от компании електрическа енергия е 4800 мвтч, което е над една трета от общо фактурираната, защото неточните икономически консуматори употребяват доста повече ток спрямо семействата.

За непозволено ползване на електрическа енергия най-често се прави операция на електромерите или непосредствено присъединение към разпределителната мрежа. Крадците повреждат броителния механизъм на електромерите, слагат шунт (байпас) в токовите вериги, инсталират съпротивления по платката на статичните електромери или системи с контролери (микрокомпютри). Има опити и за влияние на хардуерната част на цифрови електромери и други, обясниха от енергийните дружества.

Профил

Практиката демонстрира, че профилът на клиентите, извършващи операции на електромерите, зависи най-често от тяхната техническа просветеност и до каква степен огромен е финансовият им интерес и опция да извършат операция. Често има клиенти с очевидно добър витален стандарт, които прибягват до сходно нерегламентирано деяние. Например в последните години „ Електроразпределение Юг “ има сигнали за операция в региони с по-голяма централизация на хотели, заведения за хранене, питейни заведения и вилни зони.

Едно от огромните закононарушения, открито през юни тази година от екипите за битка с кражбите в „ ЕРМ Запад “, е осъществено от първокласен ресторант на бул. „ Витоша “ в София. Обектът, който е част от верига с още един ресторант в София и два в други градове, е употребявал нерегламентирано електрическа сила посредством подземно скрита линия.

Тримесечната фактура за вредата е на стойност 12 860 лева, само че в случай че кражбата беше открита месец по-късно, тя щеше да бъде остойностена на 36 825 лева, т.е. 3 пъти повече. Причината е, че с решение на КЕВР от 1 юли цената за софтуерен разход, по която се остойностяват фактурите на неточните консуматори след откриване на злоупотребата, скочи тройно.

Мерки

Основна причина за положителната разкриваемост на опити за обири и тяхната предварителна защита е внедряването на електромери с отдалечено отчитане, оповестиха от Електроразпределение Юг. Там, където има конфигурирани такива електромери, опитите за операция внезапно намалели. Енергото е инсталирало над 1,1 милиона отдалечени уреди във всички регионални градове в Югоизточна България, в това число към този момент и в по-малки обитаеми места, където има плътно градско население и локални общности. ЕРМ Запад също развива системи с умни електромери, инсталира и построява салда по трафопостове и салда на по-малки групи консуматори, посредством които бързо да локализира местата с кражба на електрическа сила.

Електроразпределителното сдружение на Западна България ползва и ограничения за понижаване на загубите от нелегално ползване на електрическа енергия. Назначава защита в селища с рискови консуматори, инсталира СОТ системи в табла на крадци на ток рецидивисти, изнася електромерни табла за цели селища или обособени мрежи. Дружеството прави непрестанен мониторинг на софтуерния разход и масирани инспекции в зоните, където се вижда нарастване на равнищата на ползване. Зачестяват сигналите към компанията, че кражбите се правят в тъмните часове на денонощието. Над 200 екипа правят инспекции на територията на сдружението.

От ЕНЕРГО-ПРО с изключение на горните ограничения се обърнали към правилните платци да подават сигнали за нерегламентирано ползване на ток, с което ще допринесат за ограничение на повреди в електроразпределителните уреди, захранващи региона.

Присъди

Има наложени ефикасни присъди за непозволено присъединение към електропреносна или електроразпределителна мрежа или непозволено влияние върху уредите за комерсиално премерване на електрическа сила. Причината е, че кражбите на електрическа енергия вредят на всички правилни консуматори, тъй като нарушават качеството на предоставяната услуга, водят до повреди на уреди и спирания на електрозахранването, а най-често - до ниско напрежение за изрядните консуматори в съответния регион, което може да аргументи изгаряне на електроуреди.

Незаконното свързване към мрежата на енергото може да докара до повреди освен с стопански, само че и със здравни последствия за популацията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР