Ресторантът на Александър Сталийски в квартал Дианабад попада в една

...
Ресторантът на Александър Сталийски в квартал Дианабад попада в една
Коментари Харесай

Зона Н007 и защо НСО забрани дронове над ресторанта на Сталийски -

Ресторантът на Александър Сталийски в квартал " Дианабад " попада в една от седемте зони в София, над които страната е наложила възбрана за полети на дронове. Такива зони в София има едвам седем - като останалите са над основни държавни институции и резиденции. 

Официално пояснение за какво комплексът на Сталийски в " Дианабад " се явява основен за националната сигурност няма. Нито НСО, нито Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " дава отговор на този въпрос. Знае се обаче, че дългогодишния министър председател и ръководител на ГЕРБ Бойко Борисов бе чест посетител на игрището и ресторанта. Забраната за дронове над този обект обаче важи и след края на неговия мандат - възобновена е през март т.г., дълго след слизането му от премиерския пост.



OFFNews опита да научи за какво.

Зоната над спортния комплекс “Дианабад ” е означена е като Зона за сигурност Н007. Забраната е оповестена на уеб страницата на Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГД ГВА). Зоните за сигурност, над които са неразрешени полетите, започващи с Н и номерация от 001 до 007 са обекти, които се охраняват от НСО. Н001 е “триъгълника на властта ” със постройките на Министерски съвет, президентството и партийния дом, 002 е Народното събрание, следват Резиденция “Бояна ”, други държавни резиденции, а 006 е постройката на самото НСО.

Спортният комплекс е прочут с това, че някогашният министър председател Бойко Борисов беше чест клиент там. Какво постанова обаче възбраната за полети на дронове над комплекса да остане, откакто Борисов не е министър председател от началото на 2021 година?



От Групово дело ГВА ни оповестиха, че възбраната се издава въз основа на искане на НСО (Националната работа за охрана). Потърсихме отговор от пресцентъра на НСО, само че ни дадоха отговор, че това е въпрос на национална сигурност и ни предложиха да зададем въпросите по Закона за достъп до информация. За подобен се чака най-малко две седмици и практиката демонстрира, че отговорът най-вероятно отново ще бъде засекретен.

Според източници на OFFNews Националната работа за защита е поискала удължение на статута на въпросната зона Н007 преди по-малко от три месеца. Писмото от началника на службата, който е на непосредствено послушание на президента, до Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " е от 31 март т.г. А посоченото съображение за възбрана на дроновете над тенис кортовете, басейните и емблематичния ресторант са наредбите на член 29 алинея 1 и 2 от Закона за НСО. Въпросните текстове изискват държавните органи да спомагат на НСО при потребност: “За осъществяване на активността по защита офицерите и сержантите от Националната работа за защита могат да изискват информация от държавни органи, органи на локалното самоуправление, от юридически и физически лица при съблюдаване условията на Закона за отбрана на класифицираната информация и условията за отбрана на персоналните данни.
(2) Органите и лицата по алинея 1 дават желаната информация и са длъжни да оказват подпомагане на офицерите и сержантите от Националната работа за защита за осъществяване на избраните им в този закон задания по защита на лица, обекти или мероприятия. ”

Откога тъкмо зона Н007 е неразрешена за дронове, не е ясно. Със сигурност през ноември 2020 година НСО отново е поискала удължение на статута, с който се употребява базата, сподели инспекция на OFFNews.

Собственик на НСК " Диана " е Национална спортна база, подчинена на Министерството на младежта и спорта, само че обектите в него се стопанисват от частни наематели - федерации, сдружения и компании. В комплекса се намира и ресторантът " 101 Bar and Dinner ". Обществена загадка е, че ресторантът е на Александър Сталийски, с който Бойко Борисов обичал да играе карти.

Името на Сталийски беше посочено и от спортния министър в оставка Радостин Василев, който разгласи, че напуща партията на Слави Трифонов “Има подобен народ ”.

" Пич, Дългия сподели да не закачаш Сталийски ",

“Тошко Йорданов е професионален измамник. Нека да извадим детектор на лъжата и зададем един-единствен въпрос: за Сталийски ли ми казахте да не окачам, или за Гроздан Караджов? Това да е въпросът. Беше до моето бюро в Министерски съвет и ми сподели: Пич, Дългият ме праща, недей върви повече там в ресторанта на Сталийски. Недей прави видеозаписи с камерите, недей, пък и да не хвърляме в този момент към Гроздан Караджов напрежение, тъй като има задоволително ”, сподели още Василев.

Предисторията на думите му стартира на 7 юни тази година. След акция в ресторанта, Национална агенция за приходите заяви, че заведението е затворено за 14 дни поради нарушаване на условията за вписване и отчитане на продажбите. След два дни заведението беше отворено, откакто Административен съд - София-град анулира затварянето на обекта. Василев е търсил подпомагане от Караджов, защото строителният надзор в страната (ДНСК) е в неговия сектор.

На 13 юни Василев е бил разпитан в столичната полиция, където е постъпил сигнал против него от притежателите на ресторанта " 101 Bar and Dinner ". В сигнала било записано, че се е разхождал в заведението надменно.

" За мен не е загадка на кого е заведението. За цялото българско общество не е загадка. Защо би трябвало да го крием и да се плашим, че това е на Сталийски? Аз съм юрист, мога да сложа 15 индивида подставени лица да ръководят ваши бизнеси, само че бизнесът е ваш ", сподели Василев.

Той акцентира, че договорът за наем на заведението ще бъде преустановен, до момента в който е състезателен министър. Ресторантът е част от активите на ведомството му. Затова той изрази удивление, че е бил упрекнат, че дружно с още няколко души от екипа си са се разхождали надменно в парцел, който е благосъстоятелност на министерството.

Сталийски изпрати позиция до бТВ:

Във връзка с многократното потребление на моето име, в подтекста на политически спекулации, бих желал да кажа следното: Не познавам господин Станислав Трифонов и господин Тошко Йорданов и нямам никакви взаимоотношения с тях. Не познавам господин Кирил Петков и господин Радостин Василев и нямам никакви взаимоотношения с тях.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР