Реставрацията на голямата скулптура на лъва от паметника на връх

...
Реставрацията на голямата скулптура на лъва от паметника на връх
Коментари Харесай

Лъвът от паметника на връх Шипка е направен от разтопени гилзи?

Реставрацията на огромната статуя на лъва от паметника на връх Шипка е пред края си. Тя не беше отваряна 40 години.

На 142-та годишнина от боевете за историческия връх, 4-метровият лъв ще посрещне хилядите родолюбци на 24 август освежен. Това става с помощта на дарителска акция, в която бяха събрани 111 000 лв..

Досега лъвът е почистван извън, само че за първи път от 40 година е отворен.

След химичните разбори, които са направени, се оказва, че лъвът е направен от месинг, а не от бронз. Възможно е да се окаже, че той е изработен от разтопени гилзи. Това обаче занапред следва да бъде конкретизирано.

Години наред е считано, че лъвът се състои от 28 обособени фрагмента и тежи 28 тона. Оказа се обаче, че фрагментите са 53. От вътрешната страна на всеки един от тях е изписана тежестта им. Така се оказва, че лъвът тежи към 12 тона. С носещата структура фигурата тежи към 15 тона.

„ Извършена е инспекция на положението на носещата структура на фигурата. Оказа се, че е направена доста качествено. Тези 85 година, в които той стои гордо на северната стена на паметника, не са се отразили съдбовно върху неговото изцяло състояние”, изясни Чавдар Ангелов, шеф на парк-музей „ Шипка” пред БТВ. Лъвът е третиран с химикал, който да го защищити от въздействието на влагата и слънчевите лъчи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР