Решено е – ще караме повторен шофьорски изпит, за да

...
Решено е – ще караме повторен шофьорски изпит, за да
Коментари Харесай

Решено е – ще караме повторен шофьорски изпит, за да запазим книжката си!

Решено е – ще караме още един шофьорски изпит, с цел да запазим книжката си! Нови правила за шофьорските книжки вкарва Брюксел, реши европарламентът през днешния ден. За да понижат броя на произшествията, огромна част от евродепутатите желаят водачите да минават медицински обзор на всеки 15 години и още един шофьорски изпит, с цел да запазят книжката си.

Евродепутатите упорстват водачите да бъдат по-добре готови за действителни обстановки при шофиране и да са наясно с рисковете.

По-специално за уязвимите участници в пътното придвижване, като пешеходци, деца, велосипедисти и ползватели на електрически скутери. Ето за какво шофирането в сняг и хлъзгави условия, безвредното потребление на телефона по време на шофиране, слепите зони, системите за подкрепяне на лидера и гарантирането на безвредно отваряне на вратите на транспортното средство също би трябвало да бъдат част от тестванията на лидера, с цел да се получи шофьорска брошура.

Евродепутатите също по този начин одобриха, че шофьорските книжки би трябвало да са годни минимум 15 години за мотоциклети и коли. А 5 години за камиони и рейсове.

Те не поддържат намаляването на валидността на свидетелствата за ръководство на транспортни средства за възрастни хора, както предлага Европейската комисия. Това е за да се избегне дискриминация и да се подсигурява правото им на свободно придвижване и присъединяване в икономическия и обществения живот.

Неопитните водачи ще би трябвало да преминат изпитателен интервал за шофиране от минимум две години.

През този интервал ще бъдат подложени на избрани ограничавания. Като да вземем за пример по-строги ограничавания за алкохол по време на шофиране и по-строги наказания за рисково шофиране.

За да се смекчи дефицитът на професионални водачи, евродепутатите се съгласиха да разрешат на 18-годишните да могат да получат брошура за шофиране на камион или рейс с до 16 пасажери. Но при изискване че имат уверение за професионална подготвеност. Освен това 17-годишните би трябвало също по този начин да имат право на шофьорска брошура за коли или камиони, в случай че са съпроводени от умел лидер, написа в проектозакона.

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата информираност за пешеходците са някои от измененията в разпоредбите на Европейски Съюз за шофьорските книжки признати от Европейския парламент.

Всяка година в Европейския съюз има над 20000 смъртни случая по пътищата.

В този подтекст, европарламентът поддържа реформирането на разпоредбите на Европейски Съюз за свидетелствата за ръководство на моторно транспортно средство. Така ще се подсигурява, че те способстват за пътната сигурност и за екологичния и цифровия преход на Европейски Съюз.

Евродепутатите се съгласиха водачите да правят оценка личната си валидност за шофиране, когато се издава и възобновява шофьорската брошура.

Те оставят на страните от Европейски Съюз сами да решат дали самооценката би трябвало да бъде сменена с медицински обзор с най-малък набор от инспекции на зрението и сърдечно-съдовите болести на водачите, и други Евродепутатите обаче желаят държавните управления на Европейски Съюз да положат повече старания за повишение на публичната информираност за психическите и физическите сигнали, които могат да изложат човек на риск при шофиране.

В поддръжка на единния пазар на Европейски Съюз членовете на Екологичен потенциал поддържат въвеждането на цифрова шофьорска брошура.

Тя ще е налична на мобилен телефон и изцяло еквивалентна на физическата шофьорска брошура.

Проектът за правила по отношение на свидетелствата за ръководство на МПС в Европейски Съюз беше признат с 339 гласа „ за “, 240 „ срещу “ и 37 „ въздържал се “. Това съставлява позицията на европарламента на първо четене. Второто гласоподаване ще бъде след европейските избори на 6-9 юни.

 

Източник – Стандарт

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР