Решенията за коронакризата се взимат политически, а не от експертите.

...
Решенията за коронакризата се взимат политически, а не от експертите.
Коментари Харесай

Джафер: Неадекватни решения за коронавируса

Решенията за коронакризата се взимат политически, а не от специалистите. Това сподели в „ Гласът на Dariknews.bg ”  д-р Нигяр Джафер, доктор, зам.-председател на Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи. Тя бе безапелационна, че не би трябвало да се всява суматоха, само че и би трябвало да се изясни на обществото, че е значима отговорността на всеки един.

„ След първичния потрес от пандемията, успокоението през летните месеци, предстоящо октомври-ноември стартира нарастването на случаите. Разбира се, че е притеснително това, което се случва. Неслучайно към този момент имаме области, в които обстановката е още по-сложна и е даден т. нар код „ алено “. В Търговищко се оказва, че след клъстерното разпространяване в завод, в старешки дом, посредством учебните заведения е почнало дифузно разпространяване, тъй като тези хора имат деца, внуци ”, сподели националният представител от Движение за права и свободи.

" Тази пандемия е извънредно предизвикателство - освен здравно, само че и за стопанската система и обществената сфера “, безапелационна бе доктор Нигяр Джафер. Според нея н някои остават с неправилното усещане, че експертите вземат решения. „ Ясно е, че епидемиолозите, инфекционистите, вирусолозите би трябвало да бъдат тези, които би трябвало да постановат решенията, само че в края на краищата ограниченията се дефинират от държавното управление. Все по-често виждаме, че министър-председателят директно споделя какво би трябвало да се направи, а министърът на опазването на здравето издава съответните заповеди. Решенията би трябвало да бъдат доста динамични и съобразени със обстановката, а от време на време има нелогични решения, с които са разхлабват ограничения, макар броя инфектирани “, подлага на критика тя.

„ Разбрах, че министър председателят споделя да се понижи карантината на 10 дни. Преди това чух причини, че не би трябвало да се вършат проучвания, когато съответният човек, който е бил потвърдено инфектиран, излиза от карантина, само че това са две напълно разнообразни неща. Решенията са политически, те са на ръководещите, само че те би трябвало да се базират на мнението на медиците. Многократно станахме очевидци на разминаване в тази посока. Спомнете си представянето на обстановката от Националния щаб и по-късно основаването на Медицинския съвет. Тази шизофренна обстановка би трябвало да спре “, продължи зам.-председателят на Народното събрание.

Според доктор Джафер няма място за суматоха, само че няма място и за отричането на проблем, който явно е международен. Опитът й демонстрира, че хората не са дисциплинирани.

„ Очерта се и огромна общественост, която се базира на тайни теории. Напомням една - по какъв начин несъздадената още ваксина ще съдържа наночастици и посредством 5G мрежата ще се наблюдават избрани параметри... “ даде образец тя.

„ Да се върви демонстративно без маска, и то в затворени пространства, да не се съблюдават разпоредбите, да се организират сватби, кръщенета, със стотици хора, или да се позволява ходенето на спортни събития с аудитория от 7-8 хиляди – безусловно несъответстващо за мен решение “, сподели още Нигяр Джафер.

Народният представител от Движение за права и свободи осъди и държанието на някои от сътрудниците си в Народното събрание, които не носят маски в пленарната зала. „ Това е безусловно неоправдателно, тъй като народните представители би трябвало да служат за образец. Знам, че огромна част от една парламентарна група бяха глобени, бяха санкционирани, и мисля, че народните представители би трябвало да понасят глобите, както и другите жители. За следващ път бяхме очевидци на този спор, който за мен е нонсенс “, отсече тя. По думите й пандемията е посочила още по-ясно кой е най-големият проблем пред здравната система – неналичието на медицински експерти.

„ Този проблем не е единствено за България. Оказва се, че в Европа през 2020 година, без пандемията, се очакваше дефицит на медицински експерти към 970 хиляди А пандемията задълбочи този недостиг, заразяват се всекидневно медици. Днес още веднъж има умрял доктор, което е извънредно тъжно... Изходът е да се ръководи процесът, да се обясни, че е значима отговорността на всеки един, тъй като посредством някакви заклинания, опълчване сред институции, няма да се получат нещата “, заключи доктор Джафер.

Зам.-председателят на Народното събрание разяснява и настояването на оставката на Цвета Караянчева и бе безапелационна – обвинявания за съглашателство на Движение за права и свободи с ГЕРБ или с Българска социалистическа партия, са изцяло несъстоятелни. „ Това беше един политически акт, с който ясно декларирахме, че стилът на управление на Народното събрание припокрива стила на ръководещите, а това очевидно не се харесва на обществото. Поведението на ръководещите би трябвало да се поправя. Улицата, която към този момент три месеца се пробва да каже какво желае да се промени, несъмнено, би трябвало да бъде чута. Легитимните институции би трябвало да бъдат ръководени според правилото на разделянето на управляващите. Искахме да кажем още, че в една парламентарна република Народното събрание е висшият орган и не може Народното събрание да загуби своя дух и да бъде подчиняван на изпълнителната власт “, съобщи тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР