Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна

...
Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Решението за военна подкрепа за Украйна трябва да се вземе след детайлен анализ

Решението за оказване на военна и техническа поддръжка за Украйна следва да бъде взето след подробен разбор, счита служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Според него по този метод Народното събрание ще вземе осведомено решение. Той добави, че Министерството на защитата извършва прецизно взетото решение от 47-ото Народно заседание за оказване на нужната помощ на Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Народните представители от парламентарните комисии по защита и външна политика обсъждат два плана на решение за даване на военна и техническа помощ за Украйна.

 

Решението за даване на оръжия на Украйна се взема суверенно от всяка страна, след вътрешен разбор, означи служебният министър на външните работи Николай Милков.

 

„ Неговата конкретика е съобразена с опциите на страната, в това число с вътрешните настройки в страната. В началото на процеса множеството страни бяха неуверени в степента, в която могат да се разпрострат с възможна помощ. Тези терзания последователно бяха преодолявани “, разяснява той. По думите му даването на военна помощ остава гореща тематика за всички държавни управления. 

 

„ Възраждане “ е срещу даването на военна и техническа помощ за Украйна, съобщи Ангел Георгиев от парламентарната група на партията по време на дебата. 

 

Атанас Славов от „ Демократична България “ прикани да не се спекулира с това какво е настроението в обществото и дали болшинството от българите желае или не да бъде предоставена военна помощ за Украйна. 

 

Нямаме предварителна оценка какви са нашите благоприятни условия да подкрепим Украйна, нямаме и мнение на службите. Подобно решение изрично ни трансформира в косвена част от спора, уточни Кристиан Вигенин от „ Българска социалистическа партия за България “.

 

Според него президентът Румен Радев също е срещу решението да бъде предоставена военна помощ за Украйна и добави, че това решение е „ прибързана политическа акция “.

 

Българският народ се е изказал по въпроса, откакто е изпратил болшинство от партии в 48-ото Народно заседание, които желаят да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна, съобщи Даниел Митов от „ ГЕРБ-СДС “. Списъкът от страните, които оказват помощ на Украйна, е лист с цивилизовани страни. Искам България да е част от този лист, показа още Митов. 

 

Движение за права и свободи ще поддържа и двата плана за решение, заяви Джейхан Ибрямов от парламентарната група на „ Движението за права и свободи “. Според него решението за даване на военна помощ за Украйна е закъсняло и е трябвало да бъде взето още от 47-ото Народно заседание.

 

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР