Решението на властите в Прищина да въведат забрана за внос

...
Решението на властите в Прищина да въведат забрана за внос
Коментари Харесай

Вече трети месец продължава забраната за внос на сръбски стоки в Косово

Решението на управляващите в Прищина да вкарат възбрана за импорт на сръбски артикули навлиза в третия месец. Загубите са огромни, а вредите се усилват с всеки ден, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки сръбската телевизия РТС.

Сръбската комерсиална камара удостовери, че досега вредите възлизат на съвсем 50 милиона евро, заради което и двете страни страдат. Засега няма сигурни индикации дали и по кое време възбраната ще отпадне.

Последствията от решението на държавното управление в Прищина да блокира стоките на производителите от  Сърбия стават все по-забележими и забележими по рафтовете на магазините, както в северната част на Косово, по този начин и в сръбските анклави на юг от река Ибър.

" Липсват перилни препарати, алкохолни питиета, бира и сокове, майонеза, липсват доста неща “, споделя Драган Йосифович, притежател на най-големия сръбски магазин в Грачаница.

Последствията се  усещат и от притежателите на по-малки магазини и пазари. Аца Васич споделя, че най-търсени са сушено месо и млечни артикули от Сърбия, чипс, торти и бисквити. Въпреки че търговците се стараят да оферират артикули от района, потребителите търсят сръбски артикули.

" Рафтовете не могат да бъдат празни, излагаме артикули на производители от района на свободните места, само че клиентите търсят локални артикули и питат за какво ги няма, по кое време ще дойдат “, споделя Йосифович.

Търговците показват, че наличните цени и качеството, на което клиентите имат доверие, са причина сръбските артикули да са по-търсени от останалите.

Решението за възбрана за влизане на камиони със сръбски номера в Косово и Метохия е в действие от 14 юни и бе въведено поради ареста на косовски служители на реда, минали съгласно сръбските управляващи на територията на централна Сърбия. Според албанската страна служителите на реда са се намирали на територията на Косово. Откакто бяха освободени, Прищина промени решението си, като позволи влизането на камиони със сръбски номера. Все още обаче е неразрешено обаче внасянето на сръбски артикули.

Освен хранителни артикули и строителни материали сръбските вестници също не стигат до Косово. Възрастните жители са измежду най-верните читатели на ежедневните издания и са изключително наранени от тази възбрана.

Правителственият представител в Прищина Пърпарим Круезиу съобщи предходната седмица, че няма потребност да се бърза с премахването на ограниченията за придвижване на артикули от централна Сърбия, само че преди няколко дни премахването на възбраната беше оповестено в медиите в Прищина от Ненад Рашич, министър на общностите и завръщането в държавното управление на Косово, наблягайки, че е получил тази информация от Албин Курти.

Междувременно албанските производители също се оплакват, че им свършват суровините, които идват в Косово главно от Централна Сърбия.

Миряна Петкович, преподавателка по сръбски език от Грачаница, акцентира, че Прищина се пробва безусловно да забрани всичко, което може да се свърже със сърбите, и че това не са единствено хранителни артикули.

Търговски камари и асоциации приканиха възбраната за импорт на сръбски артикули да бъде отстранена. Преди това този апел бе още един няколко пъти от Европейския съюз и Съединени американски щати. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР