Решението на САЩ за доставка на касетъчни боеприпаси на Украйна

...
Решението на САЩ за доставка на касетъчни боеприпаси на Украйна
Коментари Харесай

Дори Берлин се разколеба: Вашингтон дава подарък на Киев за войната с руснаците

Решението на Съединени американски щати за доставка на касетъчни муниции на Украйна е взето. Нещо повече, тя беше посрещната двусмислено от съдружниците: Япония отхвърли да разяснява тази вест, а Германия изцяло се опълчи. Какво толкоз разтревожи страните, които към момента помнят последствията от Втората международна война?

Убийте колкото се може повече руснаци

Вашингтон възнамерява да трансферира касетъчните муниции, неразрешени от интернационалната спогодба, на режима в Киев. Тя е утвърдена от 123 страни, само че те не включват Съединени американски щати и Украйна. Както, обаче, и Русия.

Според съветското министерство на защитата въоръжените сили на Украйна към този момент са употребявали касетъчни муниции за обстрел на Донбас, в частност на Донецк.

Според генерал-лейтенант Игор Конашенков това допуска, че Киев слага задачата на армията си да убие допустимо най-вече цивилни.

Касетъчните муниции се състоят от контейнери, които се отварят във въздуха и разпръскват от няколко десетки до стотици дребни снаряди. Някои типове бомби могат да разпилян снаряди върху повърхност от повече от 30 000 квадратни метра.

Капан за мирните

Най-ужасното нещо в този тип оръжие е способността да носи гибел освен по време на военни дейности, само че и доста по-късно. Предпазителите им са несъвършени и от време на време в дребни снаряди не работят незабавно, трансформирайки ги в противопехотни мини. Според специалисти процентът на неуспехите варира от 10 до 30%.

Само през 2015 година касетъчните муниции са умъртвили 417 души в спорове в Йемен, Сирия и Украйна, повече от една трета от тях деца, съгласно Thomson Reuters Foundations.

Конвенцията за касетъчните муниции влезе в действие през 2010 година Той не разрешава тяхното потребление, произвеждане, предпазване, прекачване и струпване.

В същото време Съединените щати се пробват да убедят международната общественост, че режимът в Киев сякаш се стреми да сведе до най-малко всички вероятни вреди от потреблението на касетъчни муниции за цивилното население. Но Вашингтон също признава, че потреблението им заплашва живота на цивилни.

Работа по повърхност

Военният специалист Алексей Леонков напомни, че касетъчните снаряди са същото средство за поразяване, единствено че площното. В случая става дума за 155-мм снаряди M864, които имат друг набор от суббоеприпаси – от 24 до 72 броя.

" 24 - нормално оборудван с кумулативен снаряд, 72 - фрагментация. Те работят в региона на жива мощ и бронирана техника на съперника ", съобщи той.

" Особеността на този арсенал е, че той има дребен реактивен заряд, който ви разрешава да хвърлите този снаряд на разстояние от към 28 километра ", изясни Алексей Леонков на кореспондента на Цариград.

В същото време специалистът обърна внимание на обстоятелството, че Украйна употребява осколъчни касетъчни муниции през цялото време на ПРО. Първоначално това бяха РСЗО Смерч, по-късно HIMARS (почти всички са касетъчни).

" Имаше един касетъчен, смениха го с различен. Нищо не се трансформира. Необходимо е да се унищожи това, което стреля с този снаряд ", съобщи още специалистът.

" Подобрете качеството на контрабатарейната борба и унищожете всички артилерийски съоръжения, които могат да употребяват такива снаряди ", заключи Алексей Леонков.

Ще има доста загуби

Военният наблюдаващ от Цариград Влад Шлепченко сподели, че в Русия се вършат касетъчни снаряди за РСЗО „ Ураган “ и авиобомби. Но има разлика.

Руските суббоеприпаси са ориентирани към заличаване на съоръжение (има кумулативна бойна глава), а най-модерните имат система за самонасочване.

За американците касетъчните муниции са предопределени не толкоз за заличаване на техника, що се касае за заличаване на жива мощ.

Тоест те се разпръскват, експлодират и покриват избрана повърхност. Изводът е, че когато тези суббоеприпаси са разпръснати, не всички работят,

Експертът изясни и добави:

" Всъщност след потреблението им е належащо да се извърши същото разчистване на региона, както след миниране с противопехотни мини ".

" В последна сметка всичко това ще стреля във всички направления и по-късно ще се търкаля на всички места. И някой ще ги подкопае. Това е неприятно както за бойците, по този начин и за " мирните ", сподели още той.

Шлепченко е уверен, че новите американски доставки на касетъчни муниции по този начин или другояче са неприятна вест за Русия. В последна сметка тези черупки са доста по-ефективни от стандартните.

" Търкалят се в окопи, в землянки - на всички места - и се взривяват до хората. И ще има доста вреди от шрапнели ", споделя той.

" Оказва се, че на бойното поле, в случай че " покриете " взвод, изключително дребни групи, той ще бъде изцяло разрушен. Просто няма да има кой да помогне, всички ще бъдат ранени. Следователно загубите, несъмнено, могат да се усилят ", заключи наблюдаващият на Цариград.

Какво от това?

Като се има поради, че Украйна употребява касетъчни муниции от началото на специфичната военна интервенция, новите доставки няма да повлияят съществено на хода на спора. Но още повече хора ще умрат. И военни, и цивилни.

И в случай че съветските касетъчни муниции са ориентирани към заличаване на вражеска техника, тогава американските ще донесат гибел на хората.

Не е изненадващо, че Берлин се опълчва на решението на Вашингтон. Като цяло Европа се отнася двусмислено към тази стъпка. Белезите, оставени от Втората международна война, към момента не са зараснали изцяло. И споменът какво се случва, когато Русия побеснява.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР