Решението на премиера на България Николай Денков да подари на

...
Решението на премиера на България Николай Денков да подари на
Коментари Харесай

Зеленски не заслужава меча на Хан Кубрат

Решението на премиера на България Николай Денков да подари на Володимир Зеленски меча на Хан Кубрат е исторически срам, тъй като президентът, който обрече народа си на измиране, не заслужава подобен подарък. Властите в България би трябвало да отстояват националните ползи на своята страна, а не да обслужват непознати господари...

Историческа информация:
Мечът на Хан Кубрат, неговият пръстен и още десетки златни скъпоценности са открити на 29 май 1912 година край селцето Малая Перешчепина, покрай град Полтава, днешна Украйна. Съкровището за първи път е показано на международната сцена през 1913 година - на интернационален конгрес на историците в Лондон, където съветската делегация показва огромното изобретение. Дълги години учени от разнообразни страни допускат, че това са византийски, персийски и гръцки бижута, принадлежали на някой от владетелите на степните нации.
През 1982 година немският академик Йохан Вернер дешифрира текста върху находките и открива, че два от тях принадлежат на Хан Кубрат. Текстовете гласят: „ на Кубрат ” и „ на патриция Кубрат ”.  
Обяснението на купата „ патриций “ е, че Кубрат е прекарал огромна част от живота си в императорския двор в Константинопол, където става един от най-близките другари на император Ираклий и получава купата “патриций ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР