Решението на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне

...
Решението на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне
Коментари Харесай

Ангелкова: Решението на правителството ще осигури възможност Банско да стане целогодишна туристическа дестинация


Решението на Министерски съвет ще подкрепи Банско да се трансформира в целогодишна туристическа дестинация, разяснява министърът на туризма Николина Ангелкова на ексклузивен брифинг в Банско. В събитието участваха комисарят по районна политика на Европейска комисия Корина Крецу и кметът на общината Георги Икономов. Тази опция е обвързвана и с една от главните цели в работата на Министерството на туризма - България да е туристическа дестинация за четири сезона, изясни министърът. Ангелкова добави, че построяването на втори кабинков въжен превоз ще даде опция за по-екологичен превоз до планината през цялата година.

Кабинетът утвърди промени на съществуващия проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “ в частта с правила и режими, с което ще се позволи подаване на капиталово желание, съобщи министърът.

Министърът на туризма уточни още, че всяко бъдещо искане като създаване на втори кабинков въжен превоз или съпътстваща инфраструктура, следва да премине всички процедури, като Оценка на въздействието върху околната среда и други свързани с настоящото европейско и национално законодателство. Това е верният метод. Искаме паралелно с развиването на туризма да съхраним природата, съобщи министър Ангелкова.

От тук насетне всичко е в ръцете на локалните хора и най-много на концесионера, тъй че Банско да продължи да се развива като туристически център, сподели още министърът.

„ Днешното решение ще разреши на Банско да се развие. А за мен като отраслов еврокомисар е значимо районите да се развиват “, съобщи Корина Крецу. Тя добави, че е от извънредно значение да има баланс сред развиване и съблюдаване на екологичните правила, както и да се резервира природата на Банско, с която той е прочут.

Еврокомисарят разяснява, че курортът е прелестна дестинация и сега има доста туристи от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, както и гости от Англия, Германия.

Решението касае Банско, само че има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, сподели Георги Икономов. Той добави, че всяко капиталово желание ще минава през всички нужни екологични оценки и ще бъде обезпечено спазването на законодателството. И бе безапелационен, че няма да се отреже нито едно дърво повече от нужното.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР