Решението на Конституционния съд отваря възможността да започне отново процедурата,

...
Решението на Конституционния съд отваря възможността да започне отново процедурата,
Коментари Харесай

Емил Дечев: Първо ВСС трябва да научи какви са сигналите срещу Гешев, след това обществото

Решението на Конституционния съд отваря опцията да стартира още веднъж процедурата, която започва някогашният длъжностен министър на правораздаването и сегашен парламентарен арбитър проф. Янаки Стоилов. Най-вероятно Върховният административен съд ще даде инструкции на Висшия правосъден съвет да стартира още веднъж процедурата по настояването за премахване на основния прокурор, направено по време на мандата на Стоилов. Това сподели за БНР новият заместник-министър на правораздаването Емил Дечев.

„ Когато неговото предложение за предварително освобождение на основния прокурор не беше прегледано всъщност от настоящия Висш правосъден съвет, той апелира това решение на Висш съдебен съвет пред Върховен административен съд, беше формирано административно дело. Но във връзка на това, че в същия миг беше формирано и дело в Конституционен съд за пояснение точно на тази наредба – дали той има подготвеност да започва такава процедура или не, делото в административния съд беше спряно. Сега то би трябвало да се възобнови. Така процедурите може да станат две, тъй като правосъдният министър Надежда Йорданова удостовери готовността си да изиска от Висш съдебен съвет отстраняването на Иван Гешев от поста му “, добави още Дечев.

Емил Дечев съобщи, че се изследват и проучват и нови сигнали, отвън тези, с които предходната година бе отправено предлагането за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

„ Ще бъде демонстрация на неприятен усет, в случай че първо кажем на публицистите или цялото общество какви сигнали има при нас и едвам по-късно ги внесем публично във Висш съдебен съвет, в реда на нещата е първо Висш съдебен съвет да научи това. Част от сигналите, най-малко това, което се твърди от хората, подали сигналите, допуска ориентиране и към прокуратурата. Но отново наблягам – това са изказвания на самите податели. Дали тези изказвания са достоверни, това би трябвало да се ревизира “, разяснява заместник-правосъдният министър.

„ Откога процедура, уредена в закон, се назовава политическа вендета? Това е доста необичайно мислене “, съобщи Емил Дечев във връзка квалификации от страна на прокуратурата на дейности на министерствата на правораздаването и на вътрешните работи. Според него „ това е опит за прикриване зад политическа словосъчетание на хора, които заемат постове, които не са политически. Очаквам най-сетне да има изговаряне всъщност на Висш съдебен съвет дали в действителност има учредения за предварително преустановяване на мандата или не. Очаквам обаче и още веднъж да няма изговаряне всъщност, а болшинството в Съвета да одобри, че има друго съображение, заради което настояването не следва да се преглежда всъщност като процесуално неприемливо. Очаквам всичко. Възможно е тази процедура да бъде стартирана и при идващия състав на Висш съдебен съвет “, съобщи Дечев.

„ Много бих желал новият състав на Висш съдебен съвет да не се избира по старите правила и да не се структурира по настоящия метод като съответствие на съставните му елементи. Дали обаче това ще се промени, за жалост, зависи от Народното събрание, който не знам дали приготвя такива промени – за метода на избор на членовете на Висш съдебен съвет и за смяна в съотношението сред другите представители в Съвета, излъчени от другите управляващи. Не знам дали на Народното събрание ще му стигне времето да направи тези промени, преди да бъде определен новият състав на Висш съдебен съвет “, добави Емил Дечев.

„ Премиерът е имал изявления, в които е посочвал своите подозрения за избрани хора, само че никога не е казвал, че някой би трябвало да бъде безусловно наказан или че е безспорно отговорен за несъмнено закононарушение. В доста европейски страни е процедура съдиите да работят известно време в министерството на правораздаването. Идеята е, напускайки класическата си съдийска работа, те да дават експертно мнение и да работят по разнообразни планове, свързани със правосъдната система “, разяснява Дечев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР