Решението на Европейския парламент да приеме българската позиция, че производството

...
Решението на Европейския парламент да приеме българската позиция, че производството
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Розовото ни масло вече е част от европейското законодателство

Решението на Европейския парламент да одобри българската позиция, че производството на етерични масла не би трябвало да бъде приравнявано към химическата промишленост, е извоювана борба, само че до окончателната победа има да се извърви още път, сподели в изявление за Радио Стара Загора българският евродепутат Андрей Новаков.

 

Подкрепата на българската позиция от Европарламента бе реализирана тази сряда, по време на пленарната сесия в Страсбург. На нея българските евродепутати от всички политически групи се сплотиха и дружно съумяха да извърнат гласуването в интерес на импортираните от тях промени към предварителната преговорна позиция.

 

Според първичните планове, се очакваше в период до 4 години Европейската комисия да излезе с ново законодателно предложение за етерично-маслените култури, основано на отчет за свойствата и резултата им върху здравето.

 

„ Случилото се е голям пробив – един път подобен бе реализиран в Европейския съвет, когато се отхвърлиха от желанията за преетикиране на продуктите, съдържащи етерични масла. Това е втора победа, още повече като се има поради че първичната позиция на Екологичен потенциал бе напълно друга и безусловно се прекатурна на 180-т градуса. Искам да благодаря на всички български сътрудници евродепутати, които работиха по тематиката като един. Това демонстрира, че когато сме сплотени и имаме общи дела, сме мощни и нашият глас и причини могат да бъдат чути и зачетени “, сподели още Андрей Новаков.

 

По думите му, с цел да отпадне всякаква заплаха за приравняване на производството на етерични масла към химическата промишленост, би трябвало да се извървят още няколко стъпки – решението да бъде финализирано и на второ четене в Парламента,след като е минало през утвърждението на Европейския съвет и Европейската комисия.

 

" Тогава към този момент решението става част от европейското законодателство ", посочи Новаков.

 

Може ли съгласно българския евродепутат, териториалните проекти за обективен преход на въглищните райони да бъдат върнати, модифицирани и назад изпратени към Брюксел – Новаков смята, че написаното в тях може да бъде предоговорено, а средствата също могат да бъдат пренасочени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР