Решението на Европейската централна банка от миналата седмица за допълнително

...
Решението на Европейската централна банка от миналата седмица за допълнително
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечни кредити в Германия доближиха нулата

Решението на Европейската централна банка от предходната седмица за в допълнение понижаване на лихвения % по банкови депозити към този момент води до отражение върху потребителите в еврозоната. След като ЕЦБ усили " таксата " за държане на пари в нея до минус 0.5%, банките започнаха да смъкват в допълнение лихвите по заеми - с цел да дават повече заеми и да съхраняват по-малко пари на загуба в централната банка.

Реакцията на финансовите институции е към този момент забележима на немския пазар, където лихвата по 10-годишните ипотечни заеми за кредитополучатели с добра платежоспособност падна под 0.5%, достигайки при някои предложения до 0.4%. За съпоставяне преди този момент се движеше сред 0.5% и 1.0%, демонстрират данните на уеб страницата Interhyp, който съпоставя предложенията на 400 банки в страната.

" Кредитополучателите стават очевидци през тези седмици на невиждано развиване ", разяснява шефът на компанията Мириам Мор. Според данни на друга организация - консултантската компания FMH-Finanzberatung, междинният лихвен % по 10-годишните ипотеки е паднал до 0.69% при 0.71% три седмици по-рано. При огромно самоучастие и добра платежоспособност лихвата по заема може да падне даже до 0.3%.
 Ипотечен заем с негативна рента? Бундесбанк позволява, че скоро може да се появи
Ипотечен заем с негативна рента? Бундесбанк позволява, че скоро може да се появи

Евтините пари основават финансови рядкости

В българския подтекст това би означавало, че при 100 000 лв. заем против 0.4% рента, след 10 години върнатата сума ще бъде в размер на 102 030 лв. - или единствено 2030 лв. повече. За съпоставяне при междинния лихвен % в България от 3.09% върната сума би била 116 372 лв..

" Банките не желаят да губят пари, тъй като ЕЦБ ги таксува ", разяснява специалистът Макс Хербст от FMH, представен от Handelsblatt. Решение на обстановката е огромният размер ипотечно кредитиране, който може да бъде доближат с по-ниски лихви за покупко-продажби с по-нисък риск. Ето за какво немските финансови институции търсят надеждни кредитополучатели, които да захранят с нови евтини заеми.

Според други специалисти не е невероятно достигането на негативни лихви за крайните консуматори в страната. При тях също сметката се връзва - вместо да заплащат на ЕЦБ, клиентите им ще връщат малко по-малка сума, в сравнение с са взели.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР